15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăDoi miniștri conduc un singur minister care nu mai există

Doi miniștri conduc un singur minister care nu mai există

Premierul Florin Cîțu insistă asupra necesității de a reduce cheltuielile statului, motiv pentru care, printre altele, a amânat mărirea pensiilor, lucru care îi afectează pe cei mai vulnerabili dintre cetățenii României. În schimb, în România a crescut numărul de funcționari de rang înalt. Postul de ministru al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prezent în Guvernul Orban, a fost înlocuit cu două posturi de ministru – unul al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, altul al Energiei. Pe cele două posturi sunt puși Claudiu Năsui (USR PLUS) ca ministru al Economiei, respectiv Virgil Popescu (PNL) ca ministru al Energiei (acesta din urmă fiind vechiul ministru al Economiei și Energiei). Doi miniștri înseamnă nu doar doi oameni, ci două cabinete, două echipe de consilieri și două serii de secretari de stat.

Niciun oficial nu a explicat de ce în anul 2021 sunt necesare două ministere în loc de unul. Dar se poate deduce că, față de anul 2020, a fost nevoie să fie create funcții în plus, bine plătite, care să fie repartizate celor trei partide din actuala Coaliție de guvernare, pentru promovarea propriilor oameni.

“Am cerut o situație cu contractele pe care le-a încheiat ministerul. Cele mai mari contracte sunt pentru participarea câtorva firme la târguri pe banii statului, iar asta chiar și în pandemie”

Claudiu Năsui,

Ministrul Economiei

Demnitarii români nu par jenați de faptul că au primit posturi artificial create, dar își consumă timpul intrând în polemici unii împotriva altora – cum se întâmplă, în ultimele zile, cu miniștrii Claudiu Năsui și Virgil Popescu, pornind de la ce a descoperit ministrul Năsui despre faptele ministrului Popescu.

“Exista Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Din el s-au desprins două: Ministerul Energiei, unde pleacă toată partea de energie care există, și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului”

Virgil Popescu,

Ministrul Energiei

Ministrul Claudiu Năsui are acum acces la activitatea predecesorului său în fruntea Ministerului Economiei, care a fost Virgil Popescu – în prezent, coleg cu el în Guvernul Cîțu.

Meciul din ultimele zile dintre Claudiu Năsui și Virgil Popescu se derulează pe fondul unor critici pornite din interiorul PNL cu privire la activitatea miniștrilor USR PLUS. Cel mai cunoscut caz, la acest capitol, este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu (USR PLUS) despre care surse din PNL sugerau că va fi schimbat din funcție. Oficial însă, asemenea tensiuni între cele două principale partide aflate la guvernare nu există, iar membrii Guvernului sunt obligați să coopereze între ei.

“Înainte, până în decembrie anul trecut, exista Ministerul Economiei Energiei și Mediului de Afaceri. Din el s-au desprins două ministere: Ministerul Energiei, unde pleacă toată partea de energie care există și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Până nu apar Hotărârile de Guvern ale celor două ministere, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, care este ministerul de anul trecut, asigură serviciile suport, de specialitate, pentru cele două ministere. De ce face acest lucru? Pentru că, neexistând cele două ministere, nu există organigramă, ștat de funcție, personal al ministerului. Lucrăm în clădiri diferite cu același aparat de specialitate”, a explicat Virgil Popescu.

Vicepremierul Dan Barna (USR PLUS) încearcă să calmeze spiritele. “Sunt discuţii pe care le avem între noi, miniştri din partidele din coaliţie. Sunt discuţiile fireşti legate de a găsi cele mai bune formule de buget sau de decizie pe celelalte teme. Este un lucru firesc. Nu există tensiuni. Năzbâtii despre sabotaje imaginare şi alte lucruri nu au nicio legătură cu realitatea”, a declarat, ieri, Dan Barna.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă