8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăELCEN o acuză pe Gabriela Firea de minciuni

ELCEN o acuză pe Gabriela Firea de minciuni

 După declarațiile făcute de Gabrielei Firea, care au acuzat Guvernul că a oprit intenționat furnizarea apei calde în Capitală, pe durata campaniei electorale şi înaintea acesteia, pentru ca populaţia să-i fie ei ostilă, Producătorul de energie electrică și termică Electrocentrale București (ELCEN) se apără și spune că acestea ar fi doar niște minciuni.

ELCEN afirmă că Firea “dezinformează și minte în continuare pentru a ascunde neputința de a gestiona termoficarea din București și dezastrul pe care l-a definitivat în timpul mandatului său”.

Primarul în funcţie, Gabriela Firea, a acuzat luni că pe toată durata campaniei şi înaintea acesteia “s-a oprit intenţionat apa caldă de către Guvern”, pentru ca populaţia să fie ostilă faţă de ea. “Toată perioada de precampanie şi campanie s-a oprit intenţionat apa caldă de către Guvern, furnizând cu picătura prin CET-uri ca să fie populaţia ostilă faţă de mine, deşi agentul termic este produs de CET-uri care ţin de Guvern. Gropile de gunoi sunt avizate de Ministerul Mediului, deci de Guvern”, a susținut Firea.

ELCEN (aflată în subordinea Ministerului Economiei) a reacționat marți printr-un comunicat de presă în care spune că “cheltuielile uriașe investite in imaginea Gabrielei Firea în defavoarea investițiilor, incapacitatea de a atrage fondurile europene nerambursabile esențiale pentru modernizarea rețelelor, precum și nerespectarea în mod repetat a obligațiilor de plată pentru energia termică livrată sunt cauzele manifestării ostilității opiniei publice față de acest mandat dezastruos pentru București”.

“Ieșirile publice fără fundament, precum și răspândirea de informații false și inducerea în eroare în mod intenționat și repetat a opiniei publice au depășit de fiecare dată sfera competențelor reprezentantului unei instituții a cărei principală responsabilitate este grija față de cetățeni. A minți cu nonșalanță din această poziție implică interes doar pentru imaginea proprie, intenție clară de manipulare, lipsă de respect față de opinia publică și, mai ales, lipsă de decență profesională”, susțin reprezentanții ELCEN.

Precizările companiei:
ELCEN furnizează agentul termic la parametri optimi de funcționare conform solicitărilor Termoenergetica. Și în perioada indicată de Gabriela Firea în declarația mincinoasă de ieri, CET-urile ELCEN aflate în funcțiune au furnizat agent termic în parametri corespunzători, în conformitate cu comanda zilnică contractuală a Termoenergetica. Veridicitatea informațiilor transmise poate fi ușor verificată la Dispeceratul ELCEN.
Deși agentul termic pleacă de la ELCEN în parametri optimi, starea deplorabilă în care se află rețeaua de transport și distribuție ca urmare a indiferenței Primăriei Municipiului București, a condus la triplarea pierderilor din 2016 până în prezent (aprox. 800t/h în 2016 – aprox. 2200 t/h în 2020) și la dublarea pierderilor în doar 1 an (aprox. 1200 t/h în 2019 vs. aprox. 2200 t/h în prezent), astfel că apa fierbinte produsă și livrată de ELCEN până la gardul centralelor, se scurge în pământ, iar sistemul funcționează la limita de avarie.
ELCEN asigură locuitorii Capitalei racordați la sistemul centralizat de încălzire că, în ciuda stării tehnice dezastruoase a conductelor de termoficare, determinată de lipsa de investiții, societatea depune toate eforturile necesare de furnizare a agentului termic, în condiții optime, către Termoenergetica.
Producătorul de energie termică reamintește că Termoenergetica înregistrează datorii restante față de ELCEN de aproximativ 400 milioane de lei, situație ce pune în pericol furnizarea agentului termic în sezonul rece viitor.

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă