Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Elevii și studenții ar putea fi scutiți de la plata impozitului pe venit și a CAS

Elevii și studenții ar putea fi scutiți de la plata impozitului pe venit și a CAS

Elevii și studenții, cu vârsta de până la 26 de ani, aflaţi într-o formă de școlarizare și care lucrează în turism, ar putea să fie scutiți de la plata impozitului pe venit și de la plata contribuțiilor de asigurări sociale.

Cristian Hagi 0 comentarii

Senatorul U.S.R. de Constanța, Dinu Nicoleta Ramona, cu susţinere largă din partea colegilor săi, a depus o inițiativă legislativă prin care își propune să vină în sprijinul operatorilor din turism care se confruntă cu cea mai mare criză a forței de muncă din ultimii 27 de ani.

Propunerea legislativă prevede scutirea de la plata impozitului pe venit și exceptarea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale pentru elevii și studenții, cu vârsta de până la 26 de ani, aflaţi într-o formă de școlarizare și care desfășoară activităţi cu contract individual de muncă în profesiunile specifice activităților hoteliere şi de turism prevăzute de art. 25 al Ordonanței nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România.

Prin propunerea legislativă se completează Codul Fiscal, fiind prevăzute cele două măsuri de scutire de la plată a contribuțiilor CAS, respectiv a impozitului pe venit pentru persoanele care respectă criteriile enunţate privind vârsta și ocupația în domeniul turismului.

Conform inițiatoarei, în anul 2017, direct şi indirect, turismul a generat 529.000 locuri de muncă, atrăgând 6,3% din totalul populaţiei ocupate. În prezent, această
industrie creează, în mod direct, 208.500 locuri de muncă, ceea ce înseamnă 2,5% din totalul locurilor de muncă la nivelul întregii economii.


Criză de forță de muncă

„Această propunere legislativă urmăreşte să atingă două obiective-cheie. În primul rând, vorbim despre deblocarea situației actuale existente în domeniul turismului prin adoptarea unor măsuri de natură fiscală care să se constituie în stimulente pentru diminuarea deficitului de forță de muncă din turism și asigurarea unei mobilităţi ocupaționale reale și eficiente către turism. În al doilea rând, propunerea va contribui la rezolvarea unor anumite probleme de natură eminamente socială, respectiv reducerea abandonului școlar prin crearea perspectivei de ocupare a unor locuri de muncă remunerată pe perioada studiilor, atragerea tinerilor către cariere în domeniul turismului şi, mai ales, temperarea ritmului de emigrare a acestora către alte țări cu potenţial turistic. Sectorul de călătorii şi turism poate să devină un motor puternic pentru asigurarea creşterii incluzive şi sustenabile a economiei româneşti”, a declarat inițiatoarea.

Inițiativa legislativă vine în contextul în care 99% din hotelurile și restaurantele de pe litoralul românesc au raportat un deficit de angajați de peste 50%, cu puțin înainte ca sezonul estival să înceapă. Această criză a forţei de muncă, resimţită acut la nivelul turismului de pe litoral şi cronic la nivelul celorlaltor forme de turism din ţară, reprezintă o frână trasă pentru desfăşurarea afacerilor în sectorul de călătorii şi turism, precum şi o pierdere de potenţial de creştere a economiei româneşti.

Comentarii

loading...