13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăEliminarea pensiilor speciale: Demagogie, demagogie, demagogie!

Eliminarea pensiilor speciale: Demagogie, demagogie, demagogie!

Deși majoritatea parlamentarilor au susținut sus și tare că își doresc ca aceste pensii să dispară, acțiunile lor au fost demagogie pură. Atât PSD, cât și PNL ar fi putut da semnale de-a lungul celor patru ani de mandat că doresc cu adevărat eliminarea privilegiilor.

Gestul făcut de liderii PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis luni seara a fost unul surprinzător, însă o pură lovitură de imagine. Cei doi au anunțat că vor să demisioneze din Camera Deputaților în ultimele zile de mandat pentru a nu primi pensie specială. Cei doi social-democrați aflaseră însă că parlamentarii USR urmau să anunțe același lucru marți dimineața și au dorit „să le ia fața”. De altfel, pentru USR gestul nu a fost nou și nici surprinzător, din moment ce aceștia anunțaseră un astfel de demers încă de la preluarea mandatelor. Demisiile lor au fost depuse ieri la Birourile Permanente și urmau a fi luate în considerare începând cu 18 decembrie, adică cu puțin înainte de expirarea mandatului de deputat sau senator. 

„Praf în ochi”

Imediat după anunțarea demisiilor de către cei doi pesediști, liderii liberali au ieșit la atac. Premierul a completat că gestul făcut de PSD este “o minciună sfruntată” și “praf aruncat în ochii alegătorilor”.

„Demagogia asta cu demisia înainte de terminarea mandatului că nu mai primeşti pensie specială este pur şi simplu o minciună sfruntată. (…) Este praf aruncat în ochii alegătorilor şi, din păcate, nu doar preşedintele PSD şi alţi lideri PSD cochetează cu astfel de poziţii demagogice în plină campanie electorală”, a declarat liderul liberalilor, luni seara, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Plus.

Ieri dimineață, la o oră destul de neobișnuită pentru activități în Parlament, liderul liderul Grupului PNL de la Camera Deputaților, Florin Roman, a anunțat într-o conferință că a solicitat dezbaterea în regim de urgență a unui proiect legislativ care prevede abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, blocat în Legislativ. Liberalul a explicat că există doar trei moduri în care se poate renunța la pensia specială și acelea sunt: condamnarea penală primită de ales care duce la revocarea drepturilor, declarația de renunțare formulată de parlamentar și abrogarea prin lege.

„Din punctul de vedere al PNL, singura soluție pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor o reprezintă abrogarea capitolului XI din statutul senatorilor și deputaților. (…) Tot azi solicităm tuturor partidelor să susțină solicitarea PNL și să dăm un vot în comisie și în plen pentru abrogarea acestor indemnizații pentru limita de vârstă”, a declarat Florin Roman. El a susținut că, în cazul această inițiativă nu va fi votată, angajamentul PNL este ca în prima zi de lucru a noului Parlament prima lege pe care o va abroga va fi cea referitoare la pensiile speciale ale parlamentarilor.

Ulterior, într-o intervenție în plenul Camerei Deputaților, deputatul PMP Petru Movilă a cerut și el punerea pe zi a unui proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale. El i-a criticat pe parlamentarii care și-au anunțat demisiile spunând că acest gest nu rezolvă, de fapt, problema.

La rândul său, Alfred Simonis a anunțat că mai mulți pesediști vor demisiona cu o zi sau două înainte de finalizarea mandatului pentru a nu încasa pensile. El a cerut în plen și deblocarea activității de la Senat pentru adoptarea proiectelor privind eliminarea drepturilor aleșilor.

 

Guvernul, prins în offsaid 

Guvernul ar fi putut rezolva problema pensiilor speciale sau, cel puțin, să dea un semnal că PNL dorește cu adevărat eliminarea lor. Liberalii au luat însă în brațe scuza că judecătorii de la Curtea Constituțională nu ar admite o astfel de ordonanță. Întrebat de ce nu elimină guvernul Orban prin ordonanță de urgență pensiile speciale ale parlamentarilor, Florin Roman a spus că un astfel de act normativ ar putea fi atacat la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului, Renate Weber. Scuza PNL nu stă însă în picioare, mai ales că o ordonanță în acest sens ar fi intrat în vigoare imediat și ar fi făcut economii la buget chiar dacă ulterior ar fi fost eliminată de CCR.

În Parlament au fost depuse mai multe proiecte de legi. Una dintre ele, care a fost și adoptată, a fost însă declarată neconstituțională în primăvară. Judecătorii de la CCR au criticat caracterul „eterogen” al legii, care elimina pensile speciale pentru toate categoriile, deci inclusiv pentru magistrați, dar și neîndeplinirea unor chestiuni de procedură.

La acest moment, pe masa CCR se află un proiect care prevede impozitarea pensiilor speciale cu procente mergând până la 85%, dar o hotărâre a fost amânată de mai multe ori. Următorul termen este 8 decembrie, deci după alegeri.

Demisia e suficientă pentru a nu primi pensie specială?

Demisia este suficientă doar pentru parlamentarii aflați la primul mandat – adică pentru toți aleșii USR și pentru Alfred Simonis, de la PSD. În cazul lui Marcel Ciolacu însă, aflat la al doilea mandat, indemnizația pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar, conform statutului parlamentarilor. Chiar dacă Ciolacu și-a dat demisia și în 2016 cu o zi înainte de expirarea mandatului, el va avea dreptul să încaseze acești bani în viitor.

Pe de altă parte, trebuie spus că și parlamentarii USR care vor accede pentru al doilea mandat în Parlament vor fi puși în aceeași situație.

Bineînțeles, pentru a încasa acești bani trebuie făcută cerere în acest sens la momentul la care parlamentarii vor avea dreptul să îi încaseze, adică atunci când vor atinge limita de vârstă. Nimeni nu poate fi obligat să încaseze pensia specială.

Pensii speciale pentru aleșii locali

 

Paradoxal este însă că în toiul discuțiilor despre eliminarea pensiilor pentru parlamentari, ne apropiem de intrarea în vigoare a unei prevederi din Codul administrativ care instituie pensii speciale și pentru aleșii locali. Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene ar urma să primească de la 1 ianuarie 2021 pensii calculate în baza unui procent din salariu și a numărului de mandate.

Deputatul USR Cristina Prună a cerut în plen punerea pe ordinea de zi a comisiilor a unui proiect pentru modificarea Codului Administrativ, care prevede abrogarea art. 210 din OUG dată de guvernul PSD și care instuie pensii speciale pentru aleșii locali. „Vă rog să convocați acest birou permanent astfel încât să ne pronunțăm și asupra acestui proiect de lege pentru că pensiile speciale nu au ce să mai caute în legislația românească. (…) La contribuții egale, pensii egale. Nu trebuie să avem cetățeni de două ranguri, unii mai șmecheri decât alții”, a spus Prună de la prezidiu, însă propunerea nu a fost acceptată de liderii grupurilor parlamentare.

 

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Emma Răducanu, în sferturile de finală ale turneului de la Stuttgart

Britanica Emma Răducanu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 500 de la Stuttgart, după ce a învins-o în două seturi, cu...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă