5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăEugen Tomac, PMP, șocat de un lucru care s-a întâmplat în Ungaria

Eugen Tomac, PMP, șocat de un lucru care s-a întâmplat în Ungaria

Potrivit lui Eugen Tomac, Guvernul de la Budapesta le-ar fi interzis profesorilor români din Ungaria să participe la o acţiune desfăşurată sâmbătă la Jula.

„Vin direct din Ungaria şi sunt de-a dreptul şocat de un lucru care s-a întâmplat sâmbătă în Ungaria. Am fost împreună cu viceprimarul municipiului Alba Iulia Gabriel Pleşa la o reuniune aniversară cu prilejul Centenarului organizată de comunitatea românească din Ungaria de la Jula. (…) Am avut prilejul să simt pe propria piele ce înseamnă să duci o politică primitivă antiromânească în statul vecin. (…).Voi face o notă scrisă prin care voi cere ministrului de externe să reacţioneze de urgenţă faţă de acest atac brutal al Guvernului de la Budapesta faţă de comunitatea românească. La acţiunea de ieri li s-a interzis tuturor profesorilor români de la şcolile cu predare în limba română din Ungaria să participe la acest eveniment”, a declarat, într-o conferinţă de presă, liderul PMP.

Tomac a adăugat că a primit această informaţie de la mai mulţi dascăli care “şi-au anulat prezenţa la reuniunea de la Jula pentru că au fost avertizaţi că dacă vor participa la o acţiune de aniversare a celor 100 de ani de la făurirea României Mari vor fi sancţionaţi”.

Astfel, s-a ajuns la o situaţie absolut jenantă, a susţinut Tomac, când profesorii care “urmau să fie premiaţi pentru modul exemplar cum militează pentru păstrarea limbii române în Ungaria” nu au mai venit să-şi ridice diplomele.

„Voi cere mâine ministrului de externe o poziţie oficială a statului român faţă de acest gest brutal, condamnabil. Nu se poate aşa ceva. E de necrezut. Imaginaţi-vă cum ar fi dacă profesorilor maghiari din România li s-ar interzice să participe la evenimente ce sunt organizate de comunitatea maghiară din România. A cere respect înseamnă să îi respecţi şi pe ceilalţi”, a conchis preşedintele PMP.

Eugen Tomac a participat duminică, la Alba Iulia, alături de preşedintele executiv al PMP, Marius Paşcan, şi de alţi membri din conducerea partidului, la o şedinţă regională, cu lideri ai partidului din Alba, Braşov, Harghita, Hunedoara şi Mureş.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

ICCJ discută contestația asupra deciziei BEC privind Dreapta Unită

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) discută, în ziua de 19 martie 2024, contestația asupra deciziei prin care Biroul Electoral Central (BEC) a...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă