8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăEvazioniștii pot scăpa de închisoare. CCR a decis că e constituțional

Evazioniștii pot scăpa de închisoare. CCR a decis că e constituțional

Proiectul de lege îi aparținea fostului deputat PSD, Cătălin Rădulescu, poreclit „Mitralieră” după ce a amenințat că iese cu arma la protestatarii din Piața Victoriei. Rădulescu a părăsit PSD și a candidat în toamnă din partea PER, care nu a atins însă pragul electoral. 

Legea făcută de el prevede că se poate aplica o amendă în locul închisorii în cazul persoanelor acuzate de o evaziune fiscală de până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul.

Pe 17 decembrie, Înalta Curte a decis sesizarea CCR în legătură cu neconstituţionalitatea proiectului adoptat de Camera Deputaţilor. Şi Avocatul Poporului a înaintat Curţii Constituţionale o sesizare asupra actului normativ.

Iniţial, legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor pe 19 decembrie 2018, însă a fost atacată de PNL, PMP şi USR la Curtea Constituţională, care a admis obiecţiunile de neconstituţionalitate prin Decizia nr. 147/2019.

La reexaminarea legii, ca urmare a deciziei CCR, deputaţii au adoptat unele amendamente, introducând pedeapsa amenzii, alternativ cu pedeapsa cu închisoarea, în cazul unor infracţiuni de evaziune fiscală.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă