11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăFirea vrea încă un miliard pentru Primăria București

Firea vrea încă un miliard pentru Primăria București

 Primarul Capitalei Gabriela Firea a declarat, ieri, că toate oraşele şi municipiile sunt într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar şi că Guvernul României, ”cel care a fost condus de facto de fostul preşedinte al partidului”, este vinovat. Firea apelează la Trezorerie și la Ministerul de Finanțe. ”Din deficitul de un miliard de lei pe care îl avem la Primăria Capitalei, jumătate din sumă am contractat-o printr-un împrumut de la Trezorerie şi sperăm ca miercuri să ne fie aprobat acest împrumut pentru a plăti o factură la gaze, iar cealaltă jumătate sunt convinsă că vom găsi soluţii şi în interiorul primăriei şi cu ajutorul Ministerului de Finanţe pentru a acoperi această sumă care nu ne-a fost repartizată, deşi este prevăzută în legea bugetului de stat”, a declarat Firea.

Gabriela Firea spune că situaţia este cauzată de Liviu Dragnea, cel care a condus de fapt Guvernul. ”Guvernul României, cel care a fost condus de facto de fostul preşedinte al partidului, este vinovat. Nu doar pentru situaţia de la Primăria Capitalei, ci şi pentru situaţia de la sectoare pentru că lor le-au dat mulţi bani dar doar pe hârtie, nu au mai ajuns acei bani. Eu am spus şi colegilor mei, dacă erau solidari cu mine şi nu mă lăsau singură anul trecut în faţa fostului preşedinte al PSD să ne calce în picioare, probabil că toată situaţia s-ar fi îmbunătăţit”, a susţinut Firea.

 

Criticile PNL

Este a doua declarație a Gabrielei Firea pe această temă. Firea a declarat, vineri, că primăriile au bugetele mult mai mici decât li s-a promis la începutul anului, aflându-se într-un ”faliment nedeclarat”. Primăria Capitalei are în 2019 un buget estimat de 6,7 miliarde lei (circa 1,4 miliarde euro), potrivit documentului aprobat de Consiliul General al Municipiului București.

În schimb, Cătălin Deaconescu, consiler general din partea PNL, spune că vina pentru actuala situație aparține Gabrielei Firea și echipei din jurul său. ”Este de-a dreptul rușinos pentru administratorul celui mai mare buget din țară, de câteva ori mai mare decât al oricărui municipiu mare din România, să spui că ai ajuns în <>”, a comentat Deaconescu. ”Sigur, Guvernul PSD are o parte din vină pentru că a tăiat câteva sute de milioane de lei dintr-un buget estimat de 6 miliarde de lei. Dar să ne amintim dezmățul pe bani publici promovat și susținut de Gabriela Firea în ultimii ani: concerte și bairamuri în fiecare săptămână,  peste 100 milioane euro voechere anual, finanțarea cu peste 600 milioane euro a companiilor nelegale, dublarea angajaților din vechile structuri cu cei ai companiilor nelegale, creșterea fără precedent a subvențiilor către RADET și STB. Nu putem trece cu vederea nici excursiile pe bani publici din Grecia, zecile de mii de tabere pentru tineri, înființarea fara discernământ a unor instituții publice( Centrul pentru Seniori, Centrul pentru Tineret ExpoArte Teatrul Dramaturgilor, etc)”. În concluzie, vina aparține în mod exclusiv dnei Firea și echipei PSD ALDE”, a explicat Deaconescu.

 

Calculele lui Nicoșor Dan

Nicuşor Dan precizează, într-un comunicat, că, la momentul aprobării bugetului Primăriei Capitalei pe 2019 (23 aprilie 2019), a atras atenţia că veniturile sunt mult supradimensionate, pentru că estimarea pentru veniturile proprii ale municipalităţii (toate veniturile mai puţin cotele defalcate din impozitul pe venit), 3,5 miliarde lei, era de 10 ori mai mare decât media veniturilor proprii ale ultimilor trei ani. Documentul intern al Primăriei Capitalei din iunie 2019 arată că Primăria Municipiului Bucureşti estimează că nu va încasa cel puţin 35% din veniturile estimate, adică cel puţin 2,37 miliarde lei, menţionează el.

El spune că vrea să demonteze o minciună pe care primarul Firea o prezintă public de săptămâni încoace. „Spune că explicaţia situaţiei financiare dezastruoase a municipalităţii vine din cotele defalcate pe venit, mai mici decât în anii precedenţi.  Primăria a primit cu doar 0,46 miliarde lei mai puţin în 2019 decât în 2018. Diferenţa până la 2,37 miliarde lei pe care primăria spune că nu le va încasa reprezintă 1,91 miliarde lei. Recunoscând că nu poate încasa 35% din venituri, primăria recunoaşte că a umflat artificial bugetul cu 1,91 miliarde lei. Singura soluţie pentru evitarea falimentului este o restructurare la sânge a cheltuielilor primăriei. Dacă cheltuielile vor continua în ritmul de până acum, falimentul este inevitabil”, încheie Nicuşor Dan.

 

Consilier PMP: Banii au fost investiți în bâlciuri și festivaluri

La rândul său, consilierul general din partea PMP, Lucian Iliescu, este de părere că edilul Capitalei este direct responsabil de situaţia financiară în care se află Bucureştiul. „Gabriela Firea a anunţat, cu seninătate, că Bucureştiul se află în <>. Într-un Bucureşti cu un buget de peste 5 miliarde de lei, o astfel de declaraţie ar fi trebuit să conducă, automat, la demisia din funcţie a primarului. Edilul a găsit, însă, alţi vinovaţi. În realitate, situaţia a fost generată chiar de doamna Gabriela Firea, un primar nepreocupat să finalizeze proiecte de infrastructură sau să rezolve problemele reale ale Bucureştiului”, a comentat Lucian Iliescu. ”În schimb, banii au fost investiţi în bâlciuri şi festivaluri care au blocat circulaţia şi care au sărăcit bugetul primăriei cu sute de mii sau milioane de euro. A devenit de notorietate faptul că doamna primar nu doar că nu a rezolvat traficul, dar a generat timpi de aşteptare mai mari, iar măsurile luate au fost amatoriceşti şi au blocat şi mai tare circulaţia. Şi toate acestea se resimt, atât în calitatea vieţii locuitorilor din Bucureşti, cât şi în felul în care companiile îşi desfăşoară activitatea. Repet, proiectele n-au însemnat decât pomeni electorale, vacanţe pe banii contribuabilor şi festivaluri realizate pe bani mulţi”, a precizat Lucian Iliescu.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...
Ultima oră
Pe aceeași temă