Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Florin Cîțu, reclamat la Biroul Permanent pentru că nu se prezintă la audierile privind ROBOR

Florin Cîțu, reclamat la Biroul Permanent pentru că nu se prezintă la audierile privind ROBOR

Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, a anunţat că va sesiza Biroul permanent al Senatului în legătură cu absenţa senatorului Florin Cîţu de la audierile din Comisia economică, care derulează o anchetă în legătură cu o eventuală manipulare a ROBOR.

Rl online 0 comentarii

De asemenea, Zamfir a precizat că va cere Biroului permanent să sesizeze BNR în legătură cu absenţa directorului Direcţiei de supraveghere, Nicolae Cinteză, de la aceleaşi audieri.

"Liderul grupului PNL din Senat, Florin Cîţu, care la vremea investigaţiei de care vorbim, în 2008, ocupa funcţia de trezorier la ING Bank şi era unul dintre cei implicaţi activ în manipularea ROBOR, a refuzat să vină la audiere la Comisia economică. Constatăm că şi domnul Cinteză de la BNR - Direcţia de Supraveghere - este a doua oară când nu s-a prezentat la Comisia de anchetă, motiv pentru care am decis cu majoritate de voturi în Comisie să sesizăm (...) Biroul permanent în legătură cu acest comportament. Domnul Cîţu are obligaţia să se prezinte în faţa unei Comisii parlamentare. De asemenea, îl vom sesiza din nou pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Asta o va face Biroul permanent al Senatului, să pună în vedere subordonatului domniei sale să vină la comisia noastră, pentru că e unul dintre cei care a sesizat Consiliul Concurenţei în legătură cu manipularea ROBOR. Atât prezenţa domnului Cîţu, cât şi a domnului Cinteză sunt absolut necesare pentru a ne clarifica în legătură cu obiectivul comisiei noastre", a afirmat Zamfir, citează Agerpres.

În cadrul audierilor de marţi în Comisia economică a fost prezent, pentru a doua oară, Vasile Şecleman, fost secretar general adjunct al Consiliului Concurenţei.

"A solicitat o audiere cu uşile închise. (...) Nu mică ne-a fost mirarea să constatăm că, dincolo de ilegalităţile pe care domnia sa le semnalează în legătură cu această investigaţie, ne-a mai adus la cunoştinţă că nu este singura investigaţie care a fost închisă într-un mod dubios. Domnia sa vorbeşte despre o investigaţie în legătură cu preţurile carburanţilor, începută din anul 2005 şi nici până astăzi înţelegem că nu există o decizie de închidere", a adăugat Zamfir.

Potrivit lui Zamfir, Şecleman ar fi relatat că în cadrul Consiliului Concurenţei există unele persoane angajate care, deşi sunt remunerate, nu se prezintă la serviciu.

"Ne-a adus dumnealui o listă de persoane care figurează angajaţi la Consiliul Concurenţei şi încasează salariul fără să vină la lucru. Asta ne-a determinat să extindem puţin ancheta noastră şi în legătură cu acest aspect. Este absolut revoltător dacă acest lucru este adevărat. Sunt cel puţin 12 persoane pe lista aceea care încasează salarii uriaşe şi nu se duc la serviciu. Vom solicita prezenţa la Comisie şi a responsabililor din Consiliul Concurenţei de la Resurse umane (...) şi partea administrativă, să ne confirme sau nu dacă aceste persoane care încasează sume uriaşe de la Consiliul Concurenţei se duc sau nu la serviciu. (...) Din spusele lor, media salariului este la 6.000-7.000 lei/lună", a mai spus Zamfir.

De asemenea, senatorii Comisiei economice l-au audiat marţi pe Eugen Cristea, fost trezorier BCR.

"Existau întâlniri periodice pe care BNR le organiza cu trezorierii băncilor, fie la sediul BNR, fie în Parcul cu Platani, acolo unde este un obiectiv al BNR. Domnul Cristea a fost foarte evaziv, probabil emoţii, probabil nu a vrut să spună subiectul discuţiilor şi întâlnirilor pe care le aveau în mod repetat. Nouă ni se pare nefiresc ca în legătură cu cotaţii BNR să se întâlnească cu trezorierii băncilor. Aşteptăm săptămâna viitoare, când am invitat şi alţi trezorieri ai băncilor, să vedem dacă acest lucru era sau nu o practică curentă a Băncii Naţionale şi ROBOR era, ceea ce cred cu tărie că este şi astăzi, un indice fabricat, un indice trucat care nu are nicio legătură cu realitatea", a menţionat Zamfir.

Plenul Senatului a adoptat pe 11 februarie un proiect de hotărâre prin care a acordat un termen de 60 de zile Comisiei economice să deruleze o anchetă care vizează modul în care Consiliul Concurenţei a închis o investigaţie privind manipularea ROBOR în anul 2013.

Comentarii

loading...