9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăPoliticăFlorin Iordache: "Nu destabilizăm nici Justiția, nici independența Justiției"

Florin Iordache: “Nu destabilizăm nici Justiția, nici independența Justiției”

 

Reacția lui Florin Iordache vine după ce formațiunile politice din opoziție au criticat decizia privind înființarea Secției de investigare a unor infracțiuni din Justiție în cadrul Parchetului General, fiind astfel luate din atribuțiile DNA. 

“Prin aceste legi în niciun caz nu destabilizăm nici Justiția și nici independența Justiției. Toate acele alineate care vizează amestecul politicului sau amestecul ministrului Justiției în vreun fel — fie în desemnare, fie în recuzare, etc., fără îndoială au fost eliminate. Ceea ce ne-am dorit noi, la propunerea asociațiilor profesionale, este înființarea acestei secții specializate, o secție în subordinea procurorului general și procurorul șef al acestei secții este numit de plenul CSM, la propunerea secției pentru procurori. Deci în niciun fel nu avem un amestec politic”, a declarat Iordache la finalul ședinței comisiei.

El a adăugat că toate asociațiile profesionale care au depus amendamente au exprimat puncte de vedere în cadrul dezbaterilor, între acestea fiind AMR și UNJR.

“Dacă în inițiativa depusă de noi discutam de Direcție, în urma analizei și a propunerilor făcute am ajuns la concluzia că nu e necesară înființarea unei direcții și e necesară înființarea unei secții, cu un personal foarte mic, cu 20 de posturi, cu 8 procurori, am stabilit niște condiții pentru aceștia. Argumentele care justifică înființarea acestei secții sunt prezentate de asociațiile profesionale”, a argumentat președintele Comisiei pentru legile Justiției.

Reprezentanții PNL și USR din Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor Justiției au criticat joi continuarea “destabilizării sistemului judiciar”, exemplificând în mod concret adoptarea joi a unui amendament prin care se înființează Secția de investigare a unor infracțiuni din Justiție în cadrul Parchetului General, fiind astfel luate din atribuțiile DNA.

Comisia parlamentară specială a decis, joi, înființarea Secției de investigare a unor infracțiuni din Justiție în cadrul Parchetului General.

“În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se înființează și funcționează Secția de investigare a unor infracțiuni din Justiție, care are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile de corupție și cele asimilate acestora, prevăzute de Codul penal și de Legea 78/2000, infracțiunile de serviciu sau în legătură cu acestea, precum și infracțiunile contra înfăptuirii justiției săvârșite de judecători și procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, precum și de procurorii și judecătorii militari”, este amendamentul votat de membrii comisiei la proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

Secția de investigare a unor infracțiuni din Justiție, care ar urma să fie înființată în cadrul Parchetului General, va fi condusă de un procuror șef de secție și va funcționa cu un maxim de 20 de posturi, dintre care 8 procurori.

În scopul efectuării în mod temeinic a activității de descoperire și urmărire a infracțiunilor din competența sa, secția poate folosi specialiști din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte.

Cele mai citite

Coliban, tun la final de mandat. Primăria Brașov, disperată să dea peste un mil. euro pe un imobil în litigiu

Primarul municipiului Brașov, Allen Coliban (USR), se grăbește să încheie o afacere imobiliară profitabilă pentru controversata femeie de afaceri Carmen Palade, ale căror firme...

Anunțul făcut de Roxana Nemeș. “Nu există altă soluție!”

Roxana Nemeș, artistă și fostă concurentă Survivor All Stars, a vorbit despre operație de endometrioză, boala care poate duce la infertilitate, despre durerile pe...

România va avea o echipă în finala EHF European League! Gloria Bistrița și Dunărea Brăila se duelează în penultimul act

Formațiile CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud şi HC Dunărea Brăila vor fi adversare în semifinalele EHF European League, conform tragerii la sorţi efectuate astăzi la...
Ultima oră
Pe aceeași temă