Florin Iordache  (Foto: Arhivă)

Florin Iordache (Foto: Arhivă)

Florin Iordache: Președinția Consiliului UE o exercită premierul României, nu șeful statului

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat că oficialul german Bernd Fabritius, care a spus că şeful statului ar trebui să stea „în capul mesei” în mandatul României la Preşedinţia Consiliului UE, nu cunoaşte că Preşedinţia este asigurată de premier, informează Mediafax.

Mihai Diac 0 comentarii

„Pot să înţeleg că îi face campanie domnului Iohannis, dar sunt nişte declaraţii nefericite. Deci fie nu cunoaşte, fie nu înţelege că potrivit regulilor, Preşedinţia Consiliului UE se asigură de prim-ministrul României, nu se asigură de preşedinte. E o chestiune a Guvernului, nu a preşedintelui”, a afirmat Florin Iordache, duminică, pentru Mediafax.

Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului federal german pentru minorităţile naţionale şi pentru etnicii germani din afara ţării, stabiliţi în Germania, a declarat, pentru RFI, că cea mai mare provocare pe care o are România, în perioada în care deţine Preşedinţia Consiliului UE, este recâştigarea încrederii statelor membre.

Din punctul de vedere al oficialului Guvernului de la Berlin, şeful statului român, Klaus Iohannis, este cel care ar trebui să stea „în capul mesei”, în mandatul ţării noastre la şefia Consiliului Uniunii Europene şi nu premierul Viorica Dăncilă.

De asemenea, Fabritius consideră că un „handicap sever” pentru România este îndepărtarea de valorile europene.

În replică, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri seară la Antena 3, că este aberant ca Bernd Fabritius să critice Guvernul şi să spună că nu este pregătit pentru Preşedinţia Consiliului UE, întrebându-se dacă oficialul german are calitate sau capacitate de a decide „cine trebuie să fie la masă, în fruntea bucatelor”.

Ministrul a adăugat că un punct de vedere al MAE a fost transmis Germaniei şi ambasadorului Germaniei la Bucureşti. Ministrul Meleşcanu a mai spus că i-a transmis o scrisoare şi ambasadorului Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, pentru o discuţie la sediul MAE.

Comentarii

loading...