Florian Coldea

Florian Coldea

Fostul director Maior recunoaște că se organizau petreceri în sedii SRI, de ziua lui și a lui Coldea

Președintele Comisiei parlamentare SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a declarat, marți, că fostul director Maior a recunoscut că în sedii ale SRI se organizau "petreceri".

Mihai Diac 0 comentarii

Ambasadorul George Cristian Maior a făcut această afirmație în timpul audierii sale la Comisia parlamentară SRI, în calitate de fost director al SRI.

Potrivit senatorului Claudiu Manda, fostul director Maior a confirmat că se organizau "petreceri în sedii ale SRI, cu ocazia Zilei Naționale a României, a Zilei SRI, a zilei de naștere sau de nume a directorului sau a primului adjunct".

În perioada în care George Cristian Maior era director al SRI, prim-adjunctul său era generalul Florian Coldea.

De asemenea, potrivit lui Claudiu Manda, fostul director Maior ar fi confirmat că la unele dintre aceste petreceri, din sediile SRI, a participat și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi.

”A fost abordat un subiect legat de petrecerile sau evenimentele din sediile SRI. A confirmat aceste evenimente. Cu ocazia Zilei Naţionale a României, cu ocazia Zilei SRI sau cu ocazia zilelor de naştere sau de nume ale domniei sale sau ale domnului prim-adjunct. A confirmat lista de participanţi. Noi am mai avut în cadrul comisiei astfel de nominalizări. Toate unităţile de forţă, conducerea unităţilor de forţă din România, de la unităţi de parchet, unităţi de poliţie, unităţi de informaţii, de instanţă, conducerea din partidele politice, persoane din guvern. Unele dintre ele sunt apărute în spaţiul public ca persoane. Am reluat discuţia cu dl. Maior dacă au fost. Le-a confirmat pe acestea, spunând că unele persoane au fost mai des, altele mai rar, dar că persoanele apărute în spaţiul public se confirmă că au participat, spunând că nu este nimic rău în acest lucru - să existe şi o discuţie informală şi o întâlnire informală între oameni care au relaţii formale şi instituţionale”, a declarat preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda.

El a mai spus că, din declaraţiile lui George Maior a reieşit că, de regulă, veneau aceleaşi persoane la petrecerile respective.

”Nu am stat să detaliem dacă există vreo diferenţă de la un an la celălalt. Au fost câteva dintre acestea care, a spus, au venit mai rar decât celelalte, dar mi-e greu acum să vă dau nume. A spus că au fost întâlniri la K2 şi T 14 şi a fost întrebarea aceasta legată de tăierea porcului şi a spus că a fost o masă de Crăciun, şi atât, pe care a confirmat-o că a existat. Cred că a confirmat şi domnul Dragnea şi doamna Kovesi participarea la acea masă de Crăciun”, a mai spus Manda.

La insistenţele jurnaliştilor despre lista persoanelor care participau la aceste evenimente, Manda a spus că s-a vorbit de şefi de instituţii, dar s-a vorbit cu nume şi prenume.

”S-a vorbit de persoane din Guvern, la nivel de prim-ministru Victor Ponta, la nivel de viceprim-ministru Liviu Dragnea (...) În afară de numele din Guvern s-a vorbit de şefii de structuri de forţă din ţară: STS, SIE, SPP, DGA, DGIP, conducerea unităţilor de parchet naţional, de la parchetul de pe lângă Înalta Curte, deşi aici nu pot să confirm despre domnul Lazăr, nu e un subiect pe care să îl confirm, dar unităţile de parchet, persoane de la nivelul conducerii de parchet, de la procurori sau adjuncţi unităţile de instanţă, în speţă doamna Livia Stanciu. Pot să vă confirm că au mai apărut în spaţiul public aceste nume. La întâlnirile anterioare cu persoanele care au discutat cu comisia le-am întrebat şi le-au confirmat şi toate acele nume apărute în spaţiul public le-am confirmat după o stenogramă pe care am avut-o în care la fel, domnia sa (George Maior – n.r.) le-a confirmat (...) A mai adus nişte completări în sensul că unele nume, unele persoane nu au fost de fiecare dată, ci au venit mai rar la acele eveniment”, a explicat Claudiu Manda.

Despre Laura Codruța Kovesi se spunea, anterior, că ar fi fost, în anul 2013, la o vilă a SRI, acolo unde "s-a tăiat porcul". Invitată, imediat, să confirme dacă informația este sau nu reală, Kovesi a răspuns evaziv: ”Haideți, nici măcar nu merită să comentez așa ceva!”.

Comentarii

loading...