19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăGuvernul Dăncilă, în pericol! Opoziția a strâns 238 de parlamentari de partea...

Guvernul Dăncilă, în pericol! Opoziția a strâns 238 de parlamentari de partea ei

Potrivit unor surse parlamentare, PNL a reuşit să strângă 238 de semnături pentru moţiunea de cenzură, în condiţiile în care, pentru demiterea Guvernului sunt necesare 233 de voturi.

Au semnat textul moţiunii de cenzură senatorii şi deputaţii PNL, USR, PMP, ALDE, Pro România, UDMR şi mare parte din cei ai minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară. Potrivit surselor citate însă, negocierile nu se opresc aici, în condiţiile în care şi PSD încearcă să-şi asigure poziţia.

Liberalii încearcă să obţină şi mai multe semnături, chiar dacă nu există o garanţie că acestea se vor traduce în voturi. În aceste condiţii, PNL va face pasul final şi va depune moţiunea de cenzură cel tîrziu luni, pe 30 septembrie.

Aceleaşi surse spun că, dacă va trece moţiunea, PNL preferă ca la Palatul Victoria să rămână Viorica Dăncilă cu un Guvern de tranziţie cu atribuţii limitate, cel puţin până după alegerile prezidenţiale. 

Moțiunea de cenzură a Opoziției ar putea fi depusă la începutul săptămânii viitoare, susțineau luni surse politice. Anterior, se vorbea despre depunerea moţiunii în ziua de vineri, 27 septembrie. Liderii Opoziţiei ar putea însă să amâne pentru miercuri, 2 octombrie, depunerea moţiunii în Parlament. În acest fel, s-ar încerca blocarea PSD într-un posibil demers inedit. Potrivit unor surse politice, social-democraţii ar putea să îşi valorifice majoritatea din Birourile Permanente Reunite şi să planifice votul final pe moţiunea de cenzură într-o zi de vineri.

Deputaţii şi senatorii au activitate la Parlament în zilele de luni, marţi şi miercuri, joia şi vinerea fiind zile dedicate “activităţii în teritoriu”. Dincolo de siguranţa celor peste 233 de semnături pentru moţiunea de cenzură, mobilizarea la votul final este principala provocare.  Într-o zi de vineri, această mobilizare, pentru strângerea celor 233 de voturi în plenul reunit, este mult mai dificilă. Mai mult, potrivit unor surse, PSD deja negociază o susţinere tacită cu unii parlamentari ALDE, Pro România şi PNL, cărora li se cere să absenteze pe motiv de “boală” de la votul pe moţiunea de cenzură.

Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Dacă vor avea pe ele avioane F-16 ale Ucrainei, Rusia amenință că va ataca baze militare din România

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a amenințat că Rusia va ataca viitoarele avioane F-16 ale Ucrainei chiar dacă aeronavele se vor afla în...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă