Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Vlad Plahotniuc vrea să anuleze serviciul militar obligatoriu. Cât durează “cătănia” peste Prut

Vlad Plahotniuc vrea să anuleze serviciul militar obligatoriu. Cât durează “cătănia” peste Prut

Partidul Democrat din Republica Moldova, aflat la guvernare, a anunţat marţi că vrea să anuleze obligativitatea serviciului militar în termen pentru tinerii moldoveni și să treacă la o armată profesionistă.

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Procedura va fi începută în scurt timp de Ministerul Apărării, a anunţat Vlad Plahotniuc, preşedintele democraţilor. Eliminarea serviciului militar obligatoriu se va face treptat, pe parcursul a doi ani.

Decizia a fost luată în urma unui studiu care arată că, în prezent, sunt asigurate condiţii proaste pentru tinerii care efectuează serviciul militar în termen. În plus, mulţi dintre aceştia încearcă să evite armata, prin diferite metode de corupţie.

"Modul în care unii tineri plătesc sume mari de bani şi scapă de serviciul militar, fiind înrolaţi doar cei care nu au bani să plătească, aici vorbim despre un lucru extrem de grav, care trebuie oprit pentru totdeauna. Concluziile evaluării au confirmat îngrijorările noastre şi reiese că: se impune imediat o reformă profundă a acestui domeniu şi orice amânare a reformei se va răsfrânge negativ asupra capacităţilor armatei naţionale. Prin urmare, am luat astăzi decizia politică de a se renunţa la serviciul militar obligatoriu. Acest lucru se va realiza etapizat, aproximativ în doi ani, numărul tinerilor recrutaţi pentru armată va scădea până se va ajunge la eliminarea completă a serviciului militar obligatoriu", a spus Plahotniuc.

Serviciul militar în termen îi vizează pe cetăţenii Republicii Moldova cu vârsta de la 18 ani până la 27 de ani. Durata serviciului este de 12 luni.

Serviciul militar cu termen redus îl îndeplinesc recruţii care sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior. Durata este de trei luni.

Comentarii

loading...