11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăÎn plină criză a coronavirusului se schimbă ministrul Sănătății

În plină criză a coronavirusului se schimbă ministrul Sănătății

Demisia lui Victor Costache din funcția de ministru al Sănătății a venit, în dimineața zilei de 26 martie, pe neașteptate, în condițiile în care, cu doar câteva ore mai înainte, în seara precedentă, Costache anunța, de pe funcția de ministru, un program al Ministerului Sănătății. Astfel, Victor Costache anunța că toată populația Bucureștiului va fi testată împotriva coronavirusului. Această inițiativă a părut hazardată, în condițiile în care România nu-și poate testa nici măcar toți pacienții care au suspiciune de coronavirus. Deci cu atât mai puțin ar putea testa toată populața Capitalei, care depășește trei milioane de oameni.

Potrivit unor surse neoficiale, Victor Costache nu și-a dat demisia din proprie inițiativă, ci i s-a cerut demisia de către premierul Ludovic Orban.

Joi, 26 martie, primul anunț oficial privind demisia lui Costache a venit chiar de la Orban, care a precizat că a acceptat această demisie. “O regret dar o înțeleg”, a spus premierul Orban, fără a formula vreo critică la adresa lui Victor Costache. Premierul a susținut că ministrul Costache și-a prezentat demisia “din motive personale și profesionale”.

Imediat după aceea, premierul l-a propus pe Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, pentru funcția de ministru. La rândul lui, la ora 14, președintele Iohannis a anunțat, sec, că acceptă această propunere. Nelu Tătaru urma să depună jurământul, aseară, în calitate de ministru al Sănătății, la Palatul Cotroceni.

Motivele de emulțumire ale lui Orban și ale lui Iohannis față de activitatea, ca ministru, a lui Victor Costache sunt, evident, legate de modul în care a fost gestionată criza coronavirusului în România. Premierul și președintele nu i-au adus acuzații publice ministrului Costache, dar asemenea acuzații au venit din partea altor politicieni.

De ce a demisionat Costache

Deputatul Iulian Bulai (USR) s-a declarat nemulțumit de decizia ministrului Costache de a începe testarea generală pentru coronavirus în București şi a susținut că prioritatea ar trebui să fie zona Moldovei, în condițiile în care, dintre cele 17 decese de coronavirus înregistrate în România, nouă s-au produs la Spitalul Județean din Suceava.

“Fără această testare, riscăm să devenim Lombardia României. Vrem testare în Moldova”, a subliniat, într-un mesaj postat pe Facebook, Iulian Bulai, care este deputat de Neamț.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă