13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăInainte de alegeri biserica oferă distincție de vrednicie candidatului PSD la functia...

Inainte de alegeri biserica oferă distincție de vrednicie candidatului PSD la functia de primar

Astăzi 15 august 2020 a fost hramul bisericii ortodoxe din satul Păncești, comuna Sascut, Județul Bacău. Sfânta liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți din împrejurimi, in frunte cu arhimandritul Nicodim BIȚIC și cu părintele protopop Vasile Abageru.

Printre credincioși au fost prezenți: primarul comunei Sascut, Ioan Rauță, aflat la cel de-al cincilea mandat, viceprimarul și câțiva consilieri locali.

La intrarea in curtea bisericii este amplasat un banner electoral care-l promoveaza pe primarul Ioan Rauță de la PSD.

Oamenii din satul Pancești se plâng ca nu au apă curentă, nu au gaz, nu au canalizare și își fac nevoile la “toaleta” din spatele curții. Nu este un secret pentru nimeni și totuși de 30 de ani primarul promite “Siguranța unui trai mai bun“.

La sfârșitul slujbei, pr. arhimandrit Nicodim BIȚIC, din partea arhiepiscopiei Romanului și Bacaului, a citit un cuvânt de învățătură despre cinstirea Sfintei Fecioare Maria. În încheiere, timp de cateva minute, atât în nume personal cât și în numele centrului eparhial, a felicitat în repetate rânduri pe actualul primar și viitor candidat la funcția de primar din partea PSD pentru binefacerile aduse bisericii. “Totul este o coincidență” a spus arhimandritul.

Părintele protopop Vasile Abageru în semn de recunoștință i-a înmânat primarului o icoană și o “distincție de vrednicie” semnată de IPS Ioachim Băcăoanul, adresându-i cuvinte de laudă în repetate rânduri. Primarul a mulțumit preoților și a vorbit despre șase șantiere în curs de realizare in alte parohii ale comunei și despre planurile sale de viitor, “dacă va fi bine”.

Biserica este folosită de politicieni în scop electoral, încălcându-se învățătura Sfintei Scripturi. Matei 6, 2-4 “Tu, dar, când faci milostenie, nu suna cu trâmbiţa înaintea ta, cum fac făţarnicii în sinagogi şi în uliţe, pentru ca să fie slăviţi de oameni. Adevărat vă spun că şi-au luat răsplata. Ci tu, când faci milostenie, să nu ştie stânga ta ce face dreapta, pentru ca milostenia ta să fie făcută în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti.”

 

 

Precizările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe sunt clare: “În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică.”

La slujbă a fost prezent și un candidat la funcția de primar, din partea altui partid politic, care și el a ajutat biserica din sat, însă numele acestuia nu a fost pronunțat.

Cunoscând abuzurile politicienilor, nu este exclus ca arhimandritul și protopopul să fi fost constrânși de persoane influiente din PSD sau chiar de către primar, să “oficializeze vrednicia” edilului tocmai înainte de alegerile locale, desigur în interes electoral.

Într-una din fotografii vedem cum viceprimarul filma pe ascuns cu telefonul mobil cuvântările celor doi clerici.

“Au fost persoane care au părăsit incinta bisericii văzând că în loc să participe la slujbă, participă la un circ electoral. Așa ar fi trebuit să procedăm toți. Manipularea impusă prin amenințare și teroare, a fost văzută cu ochiul liber. Unii preoți se plâng și vorbesc despre asta. Cetățenii pe stradă erau foarte indignați și tocmai pentru asta trebuie să luam atitudine.” a spus Ilie Ghiorghita.

 

 Viceprimar Sascut

 

La slujba de pomenire, viceprimarul și primarul, pentru un “căștig de imagine” s-au așezat alaturi de protopop. Dascălii și preoții au fost invitați la restaurantul primarului din Sascut la o pomană electorală, tipic moldovenească.

Sascut

 

Mesajul electoral de pe bannerul de la poarta bisericii, împreună cu “distincția de vrednicie” semnată de IPS Ioachim Băcăoanul și laudele transmise prin viu grai de către slujitorii Domnului, în mod insistent în interiorul bisericii, curios chiar înainte de alegeri, fac parte dintr-o strategie de propagandă electorală.

 

Pentru România Liberă, dl. Ionel ANA

  

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă