4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăInițiativă prin care anumite ședințe de judecată pot avea loc online

Inițiativă prin care anumite ședințe de judecată pot avea loc online

„La cererea oricăreia dintre părţi, şedinţele de judecată, în fond şi în căile de atac, se desfăşoară exclusiv prin mijloace de telecomunicaţie audiovizuală care permit verificarea identităţii părţilor şi garantează securitatea, integritatea, confidenţialitatea şi calitatea transmisiunii, instanţele de judecată dispunând măsurile necesare în acest scop”, prevede proiectul.

Iniţiatorii apreciază în expunerea de motive că şedinţele de judecată online vor duce la soluţionarea mult mai rapidă a acestor tipuri de dosare civile şi la creşterea gradului de acces la justiţie prin scăderea costurilor legate de cheltuielile de deplasare şi de apărare.

Deputaţii liberali mai arată în expunerea de motive a iniţiativei că “dacă un contravenient locuieşte în Cluj, dar fapta contravenţională a fost săvârşită în municipiul Constanţa, nu va mai trebui să se deplaseze la sediul instanţei de judecată pentru a-şi susţine plângerea contravenţională”.

Potrivit inițiatorilor, „nici martorii, experţii şi nici avocaţii nu vor mai trebui să străbată întreaga ţară pentru a ajuta la soluţionarea unei cauze de complexitate redusă”.

„Propunerea legislativă vizează o formă de permanentizare a şedinţelor de judecată în sistem online pentru anumite cauze şi nu are impact bugetar, pentru că mijloacele de comunicaţie audiovizuală necesare implementării acestor modificări legislative există, fiind deja la dispoziţia instanţelor de judecată care pun în executare prevederile Legii nr.114/2021 (lege care se aplică doar din motive generate de pandemia de COVID-19)”, se arată în comunicat.

Iniţiatorii susţin că propunerea legislativă vine şi în sprijinul continuării digitalizării instanţelor de judecată, obiectiv asumat de Guvern.

„Această soluţie de judecată a dosarelor este deja folosită în aproape toate ţările din Uniunea Europeană, cele mai avansate în aplicarea acestui mijloc fiind Estonia, Germania, Slovacia, Suedia şi Spania”, se mai arată în comunicat.

Iniţiativa legislativă iniţiată de Gabriel Andronache, Ioan Cupşa şi Radu Moisin mai este semnată de 26 de liberali şi ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă