12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSport13-15 iunie 1990 - stim adevarul, vrem dreptate!

13-15 iunie 1990 – stim adevarul, vrem dreptate!

“Vestea ca Ion Iliescu este cercetat penal pentru rolul sau in evenimentele din 13-15 iunie 1990 ne-a bucurat, dar nu ne-a multumit pe deplin.
Faptul ca dupa 15 ani de la o barbarie de stat, in urma careia au murit peste 100 de oameni, au fost peste 700 de raniti si peste 1000 de persoane retinute si arestate abuziv din ordin politic, un singur om este cercetat penal nu este suficient.
In primul rand – nu un singur om se face vinovat de atrocitatile comise in 13-15 iunie, ci toti cei aflati la acea vreme in functiile-cheie de conducere ale statului. Din pacate, binecunoscutii instigatori politici ai mineriadelor nu sunt inca pedepsiti. Mai mult, tot ei continua sa manipuleze fara nici o jena opinia publica in legatura cu adevarul despre ceea ce s-a intamplat in 13-15 iunie.
De aceea, ancheta in dosarul Mineriadelor, la fel ca si in cazul dosarului Revolutiei, trebuie grabita si inaintata in instanta!
Revenind la manipulare:
– Cum poate Gelu Voican Voiculescu sa spuna astazi ca Guvernul din iunie 1990 a fost impotriva chemarii minerilor, cand exista probe indubitabile, video si audio, care demonstreaza exact contrariul?
– Destituirea inginerului Manucu de la Regionala CFR Craiova, cel care a incercat sa opreasca curentul pentru ca trenurile cu mineri sa nu mai ajunga la Bucuresti, la fel ca si stenograma sedintei de Guvern in care s-a hotarat “curatarea” Pietei Universitatii sunt alte cateva probe.
– Reamintim ce a spus Iliescu din balconul Guvernului in dimineata zilei de 14 iunie, adresandu-se minerilor: “Va multumesc pentru raspunsul de solidaritate muncitoreasca pe care si de asta data l-ati dat la chemarea noastra”!
– Citat din nou din Ion Iliescu: “Delegatia de mineri, in frunte cu dl Cozma, se va deplasa spre Piata Universitatii pe care vrem sa o reocupati dumneavoastra!”
– Iar daca Ion Iliescu – dupa cum sustin unii – n-a prevazut violentele la care s-au dedat ulterior minerii, iata ce mesaj le transmitea tot el, dupa ce vandalizasera Bucurestiul: “Va multumesc pentru ce ati demonstrat si in aceste zile, ca sunteti o forta puternica, cu o inalta disciplina civica si muncitoreasca, oameni de nadejde si la bine, dar mai ales la greu”.
Le-a multumit pentru niste barbarii care au speriat o Europa intreaga si care au adus Romania cu ani buni in urma, care au facut ca sute de mii de tineri valorosi sa caute calea exilului.
– Faptul ca statul roman nu i-a sanctionat pe autorii evenimentelor din 13-15 iunie, aceasta a condus la viitoarele mineriade, din 1991, si cele de la Costesti si Stoenesti, din 1999. Nefacandu-se justitie la timp, s-a permis in continuare folosirea minerilor in scopuri politice, sub conducerea lui Miron Cozma.
– Ca argument pentru chemarea minerilor, Ion Iliescu tot invoca “actele de vandalism” la adresa bunurilor si institutiilor statului. Dar in privinta autorilor reali ai acestor acte de vandalism este deja notorie inregistrarea audio a convorbirii dintre seful Inspectoratului General al Politiei de atunci, Gheorghe Diamandescu, si generalul Chitac, caruia ii raporta: “Am dat foc autobuzelor, conform intelegerii”.
– Tot oamenii puterii din 1990 au tupeul sa mai afirme ca demonstrantii din Piata Universitatii nu mai aveau ce cauta acolo dupa alegeri. Dar daca intr-o democratie niste oameni vor sa protesteze, asta nu inseamna ca trebuie chemati minerii ca sa faca ordine! Faptul ca s-a stat in piata si dupa ce FSN a castigat alegerile nu justifica in nici un fel interventia monstruoasa ce a urmat. In numele celor omorati, schiloditi, torturati, arestati, cerem sa se faca dreptate. Cerem ca vinovatii sa fie pedepsiti! Cerem justitiei sa faca macar acum dreptate!”

Mineriada batelor, precedata de mineriada zvonurilor

La implinirea a 15 ani de la atrocitatile din Piata Universitatii, Alianta Civica si Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din Romania au lansat catre autoritati un apel disperat pentru infaptuirea dreptatii si pedepsirea celor vinovati de cele intamplate in 13-15 iunie 1990. Apelul, pentru care s-a demarat si o campanie de strangere de semnaturi in Piata Universitatii, a fost prezentat ieri intr-o conferinta de presa, la care au participat personalitati ale societatii civile, direct legate de evenimentele dramatice din 1990. Ana Blandiana, Dorana Cosoveanu, Dr. Barbi (autorul cantecelor care au animat Piata Universitatii), Sorin Iliesiu si Viorel Ene (presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor) sunt doar cativa dintre cei care au rememorat principalele momente ale Pietei, dar si eforturile intreprinse in ultimii 15 ani pentru aflarea adevarului si demascarea minciunii. Ana Blandiana crede ca “mineriada batelor” a fost precedata de o “mineriada a zvonurilor”, cand protestul pasnic al celor din Piata Universitatii a fost prezentat intr-un mod denaturat de catre o mare parte a mass-media romanesti.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă