Care sunt numele vehiculate pentru înlocuirea miniștrilor remaniați

Marius Nica, și Gabriel Vlase ar putea să îi înlocuiască pe miniștrii Rovn Plumb și Răzvan Cuc, susțin surse citate de Digi24.

Iulia Iancu 0 comentarii

Marius Nica, și Gabriel Vlase ar putea să îi înlocuiască pe miniștrii Rovn Plumb și Răzvan Cuc, susțin surse citate de Digi24.

Marius Nica a fost ministru al Fondurilor Europene în cabinetul Ponta, consilier al Rovanei Plumb și  preşedinte al CA al Loteriei.

Gabriel Vlase, vehiculat ca înlocuitor al lui Răzvan Cuc sau al lui Sevil Shhaideh, a fost deputat în Parlamentul României, în prezent este vicepreședinte al Camerei Deputaților, iar din 2015, vicepreşedinte al PSD

Premierul Mihai Tudose a anunțat că are de gând să remanieze în primul rând miniștrii cu probleme penale: Sevil Shhaideh, Rovana Plumb și Viorel Ilie. Primii doi sunt implicaţi în dosarul Belina, iar ultimul e acuzat că ar fi aranjat un concurs, pentru a angaja apropiaţi la ministerul pe care îl conduce. 

Numele înlocuitorilor acestor miniștri trebuie validate în Comitetul Executiv al PSD, la fel și propunerea de remaniere.

Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu, pe care l-ar fi comis când era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării.

Atunci, spun procurorii, lacul Belina şi braţul Pavel, adică 320 de hectare de pământ, ar fi ajuns în proprietatea Consiliului Judeţean Teleorman prin încălcarea a cinci legi, printre care şi Constituţia.

Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA: „S-a încercat iniţial iniţierea unei hotărâri de guvern, dar având în vedere că Ministrul Justiției şi Ministerul de Finanțe au avertizat că nu e posibil printr o hotărâre de guvern şi e nevoie de lege, a apărut necesitatea unui demers că să creeze aparenţă. Aparenţa a constat în aceea că pe hârtie se elimina apartenenţa insulei Belina şi Pavel la bazinul hidrografic al Dunării, asta cu toatre că ele erau situate în albia minoră a Dunării”.

Sevil Shhaideh, vicepremier la DNA, declara după audierea la DNA: „Am fost chemată, solictată, am fost informată asupra calităţii procesuale pe care o am în acest dosar. Am calitatea de suspect şi mai multe nu vă pot declara fiind o anchetă penală în curs. În ce dosar? În acest moment mi s-a adus la cunoştinţă această calitate. Mă prevalez de drepturile pe care le am să pot să analizez împreună cu avocatul documentele şi pentru ce sunt acuzată”.

Procurorii mai spun că trecerea ilegală a lacului Belina la Consiliul Judeţean Teleorman a fost sprijinită şi de Rovana Plumb, care atunci era ministru al mediului. Procurorii o acuză de complicitate la abuz în serviciu. Dar nu pot începe urmărirea penală împotriva ei până ce Camera Deputaţilor nu va decide dacă ridică sau nu imunitatea acesteia. Oficial, Rovana Plumb nu are nicio calitate în dosar.

„Nu sunt vinovată, mereu am respectat legea. În ceea ce privește demisia nu consider că trebuie să demisionez cât tot timpul m-am gândit la România, în primul rând pentru faptul că nu am făcut nimic greșit, nu sunt vinovată, am respectat legea”, declarat Rovana Plumb.

Cazul Belina a adus prejudicii de imagine Guvernului Tudose. Premierul ar putea lua în calcul inclusiv înlocuirea Rovanei Plumb de la Ministerul Fondurilor Europene, în ciuda opiniei şefului PSD că niciunul dintre miniştri implicaţi nu are motive să plece.

Anchetatorii spun însă că terenurile au ajuns la firma privată, iar mai apoi printr-o altă cesiune, la o firmă care, în prezent, este controlată de fiul lui Liviu Dragnea.

Și Viorel Ilie este un al ministru din Cabinetul Tudose cu probleme penale. Procurorii DNA îl acuză că a aranjat un concurs pentru a-şi angaja apropiaţii pe funcţii publice din minister. I-ar fi cerut directoarei sale de cabinet să facă rost de subiecte şi de barem. Anchetatorii susţin că unii dintre candidaţii favorizaţi nu aveau nici măcar vechimea necesară. Potrivit DNA, ministru ar fi modificat cerinţele de vechime chiar înainte de concurs.Viorel Ilie a susţinut mereu că este nevinovat, iar Senatul l-a scăpat de urmărirea penală: au decis să nu îi ridice imunitatea.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...