6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportControverse privind desecretizarea si puterile sporite ale SRI si SIE

Controverse privind desecretizarea si puterile sporite ale SRI si SIE

Serviciul Roman de Informatii si Serviciul de Informatii Externe ar urma sa primeasca puteri sporite in cazul situatiilor de criza, afirma surse parlamentare. Asemenea puteri ar fi prevazute intr-unul dintre cele sase proiecte din pachetul de legi privind siguranta nationala – Legea privind managementul situatiilor de criza.
Aceste prevederi se adauga unora deja controversate, care au generat reactii rezervate. Deja liberalii contesta atat modul in care procedeaza presedintele Traian Basescu, cat si unele prevederi ale proiectelor de lege. Astfel, presedintele Comisiei pentru controlul SRI, liberalul Radu Stroe, respinge ideea ca agentii SRI sa poata efectua acte de urmarire penala in cazul unor fapte penale care nu au legatura cu siguranta nationala. “A programa activitatea de zi cu zi si an de an a SRI in ideea de a urmari hotii, talharii, criminalii din Romania este o mare eroare”, sustine Radu Stroe. Proiectele de legi referitoare la siguranta nationala urmeaza sa fie discutate timp de doua luni de zile, in regim secret, de catre Comisiile de aparare, SRI si SIE, pentru a nu se crea “harmalaie” pana la definitivarea lor.
Pe de alta parte, actuala Putere incearca sa lamureasca si problema celor care activeaza in serviciile secrete. Presedintele Traian Basescu a afirmat, intr-o emisiune televizata, ca 20% din angajatii serviciilor secrete provin din fosta Securitate. Istoricul Marius Oprea, unul dintre cei care participa la elaborarea ordonantei de urgenta privind modificarea “Legii Ticu”, sustine ca “in proportie de 90% Securitatea a facut politie politica”. Din acest motiv, modificarea legislativa face referire la Securitate ca la o componenta a sistemului comunist de politie politica. Marius Oprea a precizat ca se va trece la deconspirarea ofiterilor acoperiti ai fostei Securitati, dar vor fi exceptati cei activi. In cazul acestora, insa, va exista posibilitatea eliminarii lor din cadrul serviciilor, daca se demonstreaza ca au facut politie politica. Legea a fost completata cu solicitarile ministrului Justitiei, Monica Macovei, de a se verifica orice colaborare cu Securitatea a magistratilor.
Democratii nu sunt de acord cu solicitarea PNL de desecretizare a proiectelor. Democratii Mihai Stanisoara (presedinte al Comisiei de aparare) si Romeo Raicu (presedintele Comisiei pentru controlul SIE) afirma intr-o declaratie comuna: “Cei care au incercat si vor incerca in continuare sa sustina astfel de teze politice nefundamentate, ignorand interesul national in favoarea unor interese de grup, sugerand ca poate fi vorba fie de incercari de acaparare a puterii, fie de netransparenta, dau dovada de diletantism politic si de rea-vointa”. Deputatii PD le atrag atentia liderilor liberali, care “se intrec in acuzatii hilare” legate de pachetul legislativ privind reforma in sectorul de securitate nationala, ca asezarea intereselor partinice sau de grup si a jocurilor politice de imagine deasupra interesului national poate fi o strategie cu potential autodistructiv pe termen lung.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă