8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024

Culise

Pedistii vor fi lobby-isti

Parlamentarii trimisi de PD la Bruxelles vor trebui sa cunoasca cel putin doua limbi straine si sa dispuna de capacitate pentru a face lobby. Conducerea democratilor a stabilit criteriile dupa care PD isi va trimite din toamna observatorii la Parlamentul European. Prima dintre conditii este cunoasterea a minimum doua limbi straine, de preferat engleza si franceza. Al doilea criteriu priveste abilitatea de a sustine cauzele Romaniei, iar al doilea criteriu reprezinta mai mult o conditie: delegatii pe posturile de observator sa renunte la functiile politice din tara, astfel sa faca fata cu succes obligatiilor din Parlamentul European. Inscrierile sunt deschise pana vineri, saptamana viitoare urmand a fi cunoscute numele parlamentarilor PD care vor fi observatori la Bruxelles.

Reunificarea serviciilor secrete, propusa inca din 1996

Reunificarea serviciilor secrete, pe care si-o doresc tot mai mult actualii guvernanti, prin crearea unei Comunitati de Informatii, a fost propusa de un taranist inca din 1996. Fostul colonel de Securitate, Dumitru Prichici, a elaborat un proiect de lege prin care propune infiintarea Directiei Generale a Serviciilor de Informatii, care sa uneasca toate structurile informativ-operative legal constituite. Aceasta Directie ar urma sa fie subordonata unei comisii parlamentare si CSAT, adica presedintelui tarii. Potrivit initiativei, seful institutiei este propus de presedintele tarii si este aprobat cu votul majoritatii absolute a parlamentarilor.

Ion Iliescu va coordona un institut

Ion Iliescu va prelua coordonarea Institutului Social Democrat, a anuntat marti seara, intr-o emisiune televizata, presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, el precizand totodata ca fostul sef al statului se va ocupa de “renovarea doctrinara a stangii”. Decizia a fost luata intr-o intalnire la care au participat Ion Iliescu si liderii PSD care a avut loc marti dupa-amiaza. “Am convenit ca ar fi un moment extrem de bun ca domnul Iliescu – si a acceptat acest lucru – sa se ocupe de renovarea doctrinara a stangii, preluand intr-un fel responsabilitatea de a coordona activitatile din cadrul Institutului Social Democrat”, a spus Nastase, mentionand, de asemenea, ca in perioada urmatoare va fi organizata o serie de dezbateri. Presedintele executiv al PSD a mai spus ca Ion Iliescu are “o foarte mare experienta”, care trebuie folosita. “Eu cred ca orice constructie pe care dansul doreste sa o faca pentru viitor trebuie sa fie in curtea PSD, si nu in afara, cum ar dori unii”, a afirmat Nastase.

Patriciu sare-ntr-un picior de necazul UE

Presedintele Rompetrol, liberalul Dinu Patriciu, a declarat ieri, in discursul tinut la o conferinta pe teme de petrol si gaze, ca a fost “foarte fericit pentru votul francezilor si olandezilor” care au respins Constitutia Europeana si ca spera ca vor mai urma si alte tari. Declaratia lui Patriciu a fost facuta la conferinta “Industria de petrol si gaze prahoveana in perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana”, unde acesta a vorbit despre compania Rompetrol pe piata romaneasca si regionala, dar si despre impactul integrarii Romaniei in UE, punand accentul pe doua “pacaleli” ale clasei politice europene: moneda unica europeana si suprastructura politica de la Bruxelles.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă