15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportJudecătorul Cristi Danileţ se opune desecretizării arhivei SIPA: Documentele nu trebuie să...

Judecătorul Cristi Danileţ se opune desecretizării arhivei SIPA: Documentele nu trebuie să devină instrumente de amenințare sau batjocorire a judecătorilor și procurorilor

Judecătorul Cristi Danileț a publicat, miercuri, pe blog, o scrisoare deschisă adresată ministrului Justiției, Tudorel Toader, în care susține că documentele din arhiva SIPA "nu trebuie să devină accesibile publicului".

Scrisoarea deschisă este un răspuns la declarația de miercuri dimineață a ministrului Tudorel Toader, care anunțase că va desecretiza arhiva fostului serviciu secret al Ministerului Justiției.

"Informațiile care se află acum în arhiva SIPA depozitată în cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor și sigilată de o comisie din care am făcut parte și eu, privesc aspecte profesionale și de viața privată a angajaților din sistemul de justiție, inclusiv a magistraților. Față de conținutul unor documente aflate acolo și la care am avut acces (note informative realizate în urma discuțiilor  cu diverse persoane, consultării de dosare judiciare ori filaje realizate de agenții SIPA) consider că acestea nu trebuie să devină accesibile publicului! Nu există niciun interes al publicului să afle zvonuri, bârfe, scenarii privind magistrații sau orice altă informație de acest gen", susține judecătorul Cristi Danileț.


Citește și: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că va desecretiza arhiva SIPA

Ministrul a declarat, la intrarea în sediul CSM, că va dispune desecretizarea arhivei fostului serviciu secret "în cel mai scurt timp" și că această decizie va urma "procedura legală", fără a oferi însă detalii despre etapele acestei proceduri.


Magistratul Cristi Danileț, fost membru al CSM, menționează că "SIPA este o episod urât în istoria justiției românești. Ani de-a rândul magistrații au fost spionați, probabil și controlați ori șantajați, prin intermediul acestui serviciu secret militarizat aflat în perioada 1991-2005 în subordinea ministrului justiției și care ar fi trebuit să se ocupe doar de faptele ilegale din mediul penitenciar. (…) Elementele adunate de acest serviciu secret în mod nelegal nu trebuie să devină instrumente de amenințare sau batjocorire a judecătorilor și procurorilor, indiferent că sunt în funcție sau care și-au încetat deja activitatea. După mine, acele documente nu prezintă niciun fel de credibilitate, iar după inventarierea lor și separarea de celelalte documente interesând chestiuni administrative legate de activitatea SIPA (inclusiv numele angajaților SIPA și informatorilor acestora), ele  trebuie imediat topite. Numai în acest fel se poate pune capăt activității de control a carierei magistraților de către factori politici și servicii secrete din perioada 1997-2004".

Ministrul Tudorel Toader anunțase, miercuri dimineață, la intrarea în sediul CSM, că a decis să desecretizeze arhiva SIPA.

"Da, voi desecretiza arhiva SIPA în cel mai scurt timp cu respectarea termenelor și procedurilor legale”, a declarat Tudorel Toader".


Citește și: Președinția României intervine în scandalul privind arhiva SIPA. Informațiile despre magistrați, care ar fi fost copiate ilegal, erau clasificate

„Exista o legislație foarte clară, aplicabilă în acest caz. Există persoane îndreptățile să facă toate demersurile necesare. Nu președintele a clasificat documentele. Admnistrația prezidențială nu are atribuții în domeniul clasificării sau declasificării. Legislația în vigoare trebuie respectată în litera și spiritul ei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a președintelui.


 

Anterior, jurnalistul Dan Andronic afirmase, într-un articol de presă, că arhiva SIPA ar fi fost copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de ministrul Monica Macovei, comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu. Aceste acuzații au fost respinse și de Monica Macovei şi de Cristi Danileţ.


Citește și: Dan Andronic susține că arhiva SIPA ar fi fost copiată, în timp ce era inventariată. Reacția ministrului Justiției, a magistratului Cristi Danileț și a europarlamentarei Monica Macovei. SRI: Nu am avut nicio implicare în gestionarea arhivei

Jurnalistul Dan Andronic susține, într-un articol publicat pe EVZ, că arhiva SIPA ar fi fst copiată în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei, fostul ministrul al Justiției comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu. În replică, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, după dezbaterile privind codurile penale, că cine a copiat arhiva SIPA va trebui să răspundă, dacă se dovedeşte că afirmaţiile jurnalistul Dan Andronic sunt reale.


 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă