21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportKovesi sesizează Inspecția Judiciară, în cazul fostului ofițer SRI Daniel Dragomir, cercetat...

Kovesi sesizează Inspecția Judiciară, în cazul fostului ofițer SRI Daniel Dragomir, cercetat în dosarul Black Cube

Șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a cerut, miercuri,  Inspecției Judiciare să verifice afirmațiile făcute de fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, la un post de televiziune. Dragomir, trimis în judecată pentru fapte de corupție în dosarul Black Cube, a acuzat, luni seara, că procurorul-șef al DNA și directorul operativ al SRI ar fi avut colaborări, pentru a obține sentințe favorabile în Justiție.

„În temeiul dispozițiilor art. 75 alin.(1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind statutul judecătorilor și procurorilor, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție cere Inspecției Judiciare să efectueze verificări cu privire la situația constatată în legătură cu afirmațiile făcute la data de 11 septembrie 2017, la un post de televiziune, de Dragomir Daniel, fost ofițer S.R.I. (inculpat trimis în judecată pentru fapte de corupție și asimilate corupției). Astfel, numitul Daniel Dragomir a lăsat să se înțeleagă faptul că rechizitoriile Direcției Naționale Anticorupție nu se sprijină pe probațiunea instrumentată de procurori în baza dispozițiilor procesual penale, ci că ar fi întocmite de angajații unei alte instituții, respectiv S.R.I., iar rolul procurorilor D.N.A. s-ar rezuma la semnarea și trimiterea la instanță a rechizitoriilor”, se precizează într-un comunicat de presă.

Potrivit DNA, sesizarea Inspecției Judiciare are în vedere: „afirmațiile sunt calomnioase și denigratoare, sunt făcute de o persoană care în prezent este inculpată, judecată în apel de către Curtea de Apel București, au potențial de a submina autoritatea judecătorească și de a pune în discuție deontologia profesională a magistraților; afirmațiile au un impact major asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar; afirmațiile creează dubii greu de înlăturat cu privire la independența magistraților, acreditând ideea că activitatea procurorilor implicați în înfăptuirea procesului judiciar se desfășoară cu încălcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedură penală, conform căruia procesul penal se desfășoară conform dispozițiilor prevăzute de lege”.

Ce a susținut Daniel Dragomir

„Ofițerii SRI făceau rechizitoriile, iar bravii procurori DNA le luau le contrasemnau și le trimiteau în instanță. Sperau că cei din câmpul tactic să dea decizii favorabile. SRI dădeau bilețele și erau dictate complete de judecată. Erau relații personale între judecători și ofițeri care erau implicați în câmpul tactic. Dumbravă sprijinea judecătorii să ajungă în poziții. A fost și prin șantaj cum ar fi fost arhivă SIPA. Au fost și ofițeri acoperiți în justiție. Când vorbim de ofițeri acoperiți între procurori și judecători se încalcă grav Constituția", a susținut fostul ofițer SRI.

Totodată, el a mai susținut că politicieni, oameni de afaceri sau jurnalişti ar fi fost interceptaţi pe mandate de siguranţă naţională, timp de cinci ani. 

„În 2009-2013, mai mulţi oamenii de afaceri, politicieni, oameni din societatea civilă şi media au fost interceptări pe mandate de siguranţă naţionale pentru activităţi conexe activităţilor teroriste. Repet, oameni politici, de afaceri şi jurnalişti au fost interceptaţi timp de 5 ani continuu, invocându-se chestiuni conexe activităţilor teroriste. Mai mult, toate aceste mandate au fost aprobate, avizate şi transmise de fosta şefă a Parchetului General, doamna Kovesi. În 2014, mandatele se obţin 6 luni, după care se pot prelungi 3 luni, s-au obtinut mandate succesive”, a mai spus Daniel Dragomir, potrivit Mediafax.



 Interceptările s-ar fi făcut în baza prevederilor legii 535 / 2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului şi în baza legii 51 / 1991 privind securitatea naţională a României..

„În martie 214, doamna Kovesi face o solicitare către Înalta Curte , cu şapca de şef al DNA, şi cere aceste mandate, pentru a-i rezolva pe aceştia oameni, nu din perspectiva terorismului, ci a corupţiei. (…) Şefa DNA solicită aşadar după cinci ani de la momentul când semnase pentru aceste mandate şi prelungirea lor, chiar dacă în acea perioadă nu a văzut că e ceva important, dacă era ceva de corupţie nu l-a sesizat pe domnul Morar (n.r.: procuror şef al DNA în acea perioadă)?", a mai acuzat el.

Liviu Dragnea: Ar putea fi înființată o comisie de anchetă

Șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, marți, că ar putea fi înființată o comisie parlamentară care să ancheteze o serie de acuzații lansate de Daniel Dragomir, un fost ofițer din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI), cercetat în dosarul Black Cube.

„Eu cred că Comisia SRI va trebui să îl cheme rapid pe acest domn, Dragomir. Asemenea afirmații nu pot fi făcute în spațiul public fără să fie audiat de Comisia de control a SRI sau chiar să se înființeze o altă comisie de anchetă. Va fi chemat la comisia SRI după ce va fi ales noul președinte al comisiei”, a spus șeful PSD, marți.


 

 Daniel Dragomir a fost arestat în septembrie 2016, pentru 30 de zile, în dosarul Back Cube, privind spionarea și hărțuirea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. El a fost acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată și instigare la violarea secretului corespondenței. 



 

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă