10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportLiberalii, rezervati fata de proiectul fuziunii

Liberalii, rezervati fata de proiectul fuziunii

Liderii liberali, aflati la Sinaia pentru o intalnire cu parlamentarii partidului, au parut luati prin surprindere de faptul ca democratii au prezentat un proiect concret de fuziune. Surprinderea a fost cu atat mai mare cu cat liberalii au dat de inteles ca democratii nu i-au informat, in prealabil, despre intentia lor. Subiectul urma sa fie discutat ieri seara intr-o sedinta a conducerii Aliantei. Cel mai greu de digerat s-a dovedit ideea lansata de liderul PD Emil Boc, potrivit careia noua formatiune – Partidul Dreptate si Adevar – trebuie sa adere la Partidul Popular European.
Chiar si vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur, unul dintre adeptii fuziunii, a reactionat rezervat. El a reamintit ca PNL a pledat inca de anul trecut pentru realizarea fuziunii, dar a sugerat ca era bine ca democratii sa-si consulte colegii inainte de a lansa planul. “E bine ca si-au facut un calendar. Si noi trebuie sa ne facem un calendar, de aceea exista CNC-ul Aliantei, pentru a ne pune de acord”, spune Flutur. El a sugerat ca procesul va fi destul de complicat: “Important este sa consultam si baza PNL, important este ca si democratii sa consulte baza partidului”. Flutur ar dori “sa nu fixam date fara a face masuratori concrete”. Vicepresedintele PNL a parut tentat sa priveasca fuziunea ca pe un proces de durata, “cel mai tarziu inainte de 2008 trebuie sa se consume aceasta etapa”. Insa a recunoscut ca exista si alte variante, “sigur, daca aceste lucruri se grabesc, se poate face oricand”. Flutur a pledat pentru ideea ca noul partid sa aiba “un filon important liberal”.
Si ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a reactionat prudent: “Noi am luat decizia ca in PNL sa existe o discutie la nivelul organizatiilor judetene pentru ca procesul trebuie sa aiba loc de jos in sus. Pe 24 februarie noi vom avea o sedinta a Delegatiei Permanente si vom lua o decizie bazata exclusiv pe punctele de vedere formulate de organizatiile judetene”. Insa problema pe care incearca sa o ocoleasca liderii partidului este ca pana in prezent semnalele din filiale nu sunt prea incurajatoare. Deja filiale precum Timis si Mehedinti s-au pronuntat pentru ca in urma fuziunii sa rezulte un partid cu doctrina liberala. In mod evident, daca PD propune un partid cu doctrina populara, iar PNL unul cu doctrina liberala, fuziunea este blocata.
Inainte de plecarea spre Bucuresti liderul liberal Calin Popescu Tariceanu a evitat sa comenteze subiectul fuziunii: “Nu vreau sa fac vreo declaratie inainte de a discuta cu Emil Boc in conducerea Aliantei. Vreau sa vad exact care este propunerea sa”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă