18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportMeciul politic cu miza "Ordonanta DNA", in prelungiri

Meciul politic cu miza “Ordonanta DNA”, in prelungiri

La finalul consultarilor cu partidele politice de la Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a anuntat ca va retrimite la Parlament Ordonanta DNA. Liderii partidelor parlamentare vor face din nou drumul catre Palatul Cotroceni, luni, insotiti de aceasta data de cate un specialist din randul parlamentarilor, in vederea unei ultime intalniri pentru definitivarea solutiei de retrimitere a ordonantei la Parlament. Concluzia prezidentiala este ca opiniile exprimate in cadrul consultarilor au vizat fie emiterea unei noi legi privind infiintarea DNA, fie retrimiterea ordonantei la Parlament sau obiectii fata de constitutionalitatea actului normativ. Presedintele Basescu a subliniat ca este necesara gasirea unei solutii de retrimitere a ordonantei de comun acord cu toti liderii partidelor parlamentare, pentru ca ea sa fie adoptata fara probleme. Basescu a dat exemplul Legii statutului parlamentarilor, trimisa de Cotroceni pentru a fi reexaminata de Parlament, intrucat actul normativ lasat la nivelul partidelor nu a dat rezultatul scontat. Seful statului a declarat ca a discutat subiectul cu premierul Tariceanu, desi acesta i-a solicitat intoarcerea legii la Parlament. Seful statului a subliniat ca s-ar bucura mult daca ar reusi sa obtina pentru adoptarea ordonantei si sustinerea partidelor din opozitie, inclusiv a PSD. El a avertizat ca nu este adeptul “nici unei alte solutii alternative”, cum ar fi adoptarea unei legi prin asumarea raspunderii Guvernului sau prin procedura emiterii unei noi ordonante de urgenta. “Interesul meu este sa avem un Parlament credibil. De aceea mi se pare potrivit sa dau Parlamentului dreptul pe care-l are in mod legitim de a se pronunta asupra Legii DNA”, a spus Basescu.
Asa cum era de asteptat, reprezentantii PD si-au reiterat ieri sustinerea adoptarii de catre Parlament a Ordonantei DNA in forma prezentata de Guvern. Presedintele PD Emil Boc a aratat ca democratii vor sustine ordonanta, “eventual cu mici corecturi”, insa care sa nu afecteze fondul. Boc a precizat ca l-a informat pe seful statului despre rezolutia privind Legea statutului parlamentarilor adoptata de Colegiul Director. La randul lor, liberalii i-au solicitat sefului statului trimiterea cat mai rapida catre Parlament pentru reexaminare a Ordonantei DNA.
Liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, s-a pronuntat pentru pastrarea DNA, dar “impotriva show-ului” ca o persoana cercetata sa fie chemata de 18-20 de ori la Parchet, cu aluzie la Dinu Patriciu.
Insotit de alaiul de fruntasi ai partidului, liderul PRM, C.V. Tudor, a afirmat la finalul consultarilor ca partidul sau va vota in favoarea Ordonantei DNA in cazul retrimiterii pentru reexaminare la Parlament. Vadim a cerut “zburarea” lui Gyorgy Frunda de la APCE.
Liderii PSD au venit la Palatul Cotroceni neinsotiti de Adrian Nastase sau de Miron Mitrea, propunand un proiect de lege privind DNA. Liderul PSD, Mircea Geoana, a sustinut ca numirea procurorilor-sefi trebuie facuta de seful statului la propunerea CSM. La randul sau, Ion Iliescu a sustinut ca votul Senatului impotriva Ordonantei DNA nu a fost unul impotriva luptei anticoruptie, referindu-se la nerespectarea Constitutiei.

Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă