Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ministrul Toader, uimit de efectul legii recursului compensatoriu: Este mult, mi-a depăşit aşteptările

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că nu se aștepta ca impactul legii privind recursul compensatorisă fie atât de mare, după ce în prima zi de la intrarea în vigoare, au fost eliberați din închisori 529 de deținuți.

Iulia Iancu 0 comentarii

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că nu se aștepta ca impactul legii privind recursul compensatoriu să fie atât de mare, după ce în prima zi de la intrarea în vigoare, au fost eliberați din închisori 529 de deținuți, iar 3.349 de deținuți au dobândit dreptul de a primi eliberare condiționată, potrivit Digi24.

Joi a fost prima zi de aplicare a legii privind recursul compensatoriu și, potrivit ministrului Justiției, peste 500 de deținuți au beneficiat deja de prevederile actului normativ.

„Ieri (joi - n.r.), până la 12 noaptea, domnul Dobrică (Marian Dobrică, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor - n.r.) îmi dădea mesaje să îmi spună câţi deţinuţi au fost eliberaţi. În baza legii, prin adăugirea celor şase zile considerate a fi efectuate, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. Vă mărturisesc că este mult, mi-a depăşit aşteptările. Nu credeam că impactul va fi atât de mare. Dar este efectul legii", a declarat Tudorel Toader, vineri, la începutul conferinţei privind protecţia drepturilor deţinuţilor şi a condiţiilor de detenţie din România.

Ministrul Justiției a mai precizat că 3.349 de deţinuţi au dobândit dreptul de a primi eliberare condiţionată.

Legea privind recursul compensatoriu prevede ca, pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, fiecărui deţinut să i se acorde o reducere de pedeapsă de şase zile. Digi24.ro a arătat, când legea era încă în dezbaterea Parlamentului, că prin modul în care au fost definite condițiile pentru ca un spațiu de detenție să se considere necorespunzător, aproape toți deținuții vor beneficia de o reducere a pedepselor cu 20%. Fără a se ține cont de infracțiunile comise, așa cum s-ar fi întâmplat în cazul unei legi autentice a grațierii.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 9 mai, cu 175 voturi „pentru”, 85 de voturi „împotrivă” şi 20 de abţineri, proiectul de lege privind recursul compensatoriu.

Față de forma inițială a proiectului, venită de la Guvernul Grindeanu, aleșii au dublat reducerea - de la 3 zile la 6 zile - și au extins foarte mult lista criteriilor după care se va considera că spațiul de detenție este necorespunzător.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...