14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportOprescu: În Centrul Vechi face curat Prigoană, ce s-o mai frecăm atâta?

Oprescu: În Centrul Vechi face curat Prigoană, ce s-o mai frecăm atâta?

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a răspuns, miercuri, unor acuze pe care i le-a adus primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, cu precizarea că în Centrul Vechi curăţenia este făcută de firmele lui Silviu Prigoană, scrie Mediafax.

El a adăugat: “Ce s-o mai frecăm atâta?”.Solicitat să comenteze acuzele aduse de primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, care spunea că în Centru Vechi nu se face curăţenie bine, Oprescu a răspuns: “Şi eu am monitorizarea actului de curăţenie. Să le arăt eu ce e în sectoare întâi şi după aceea să-mi povestească mie că nu se face. Acolo dânsul are responsabilitatea de a monitoriza şi el curăţenia, că se face cu firmele de la Sectorul 3. Prigoană face acolo curat, ce s-o mai frecăm atâta?”.

Citeşte şi Sorin Oprescu: Bugetul Capitalei va fi rectificat. Investiţii importante necesită fonduri

Oprescu a arătat că a prezentat în Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor, referitor la Legea salubrizării, punctul său de vedere legat de dezvoltarea unitară a oraşului.

“De fapt, problema de fond este următoarea: aceea de a se dori să se transforme unităţile, subdivizunile Bucureştiului în unităţi administrativ-teritoriale. În condiţiile astea nu văd care să mai fie rolul Primăriei Generale. Dar în condiţiile astea dispare şi monitorizarea şi controlul dezvoltării oraşului. Este un început, vreau să spun, asta nu o stabileşte decât Legea administrraţiei, ceea ce mă îndoiesc că logica ar putea să ducă…”, a spus Oprescu.

Potrivit lui Oprescu, cheltuielile pentru curăţenie sunt foarte mari, ajungând, în medie, la suma de 22,5 milioane de euro pe an pentru fiecare sector.

“S-a ajuns totuşi la costuri serioase, aproape o medie de 22,5 milioane de Euro pe an de sector şi ştiu lucrul ăsta şi am şi certitudinea că aşa se întâmplă, pentru că noi plătim la Sectorul 5. Ori vorbim de dezvoltare echilibrată, ori de poveşti… Eu am prezentat situaţia unui oraş care doreşte să se dezvolte unitar şi povara financiară pentru cetăţenii lui să fie aceeaşi, nu diferenţiată”, a mai spus Oprescu.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi primarii de sector Andrei Chiliman, Robert Negoiţă, Rareş Mănescu şi Cristian Popescu Piedone au venit, miercuri, la Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor, unde se discută Legea salubrizării.

Legea salubrizării este una care suscită un deosebit interes, având în vedere poziţiile divergente exprimate în acest sens de municipalitatea generală şi de cea de sectoare pe tema recentralizării serviciilor de salubrizare.

Astfel, în debutul dezbaterilor, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a precizat că poziţia tuturor primarilor de sectoare este una clară, potrivit căreia sarviciile de salubritate trebuie să rămân în continuare la sectoare.

Citeşte şi Oprescu şi patru primari de sector discută Legea salubrizării

“Punctul nostru de vedere este că Salubritatea trebuie să rămână la sectoare, unde se află şi azi şi funcţionează bine. Salubritatea a fost transmisă de la Primăria Generală la Sectoare acum 10 ani, se află la sectoare. Salubritatea e un punct câştigat şi se face curăţenie în Bucureşti. Cu toţii am clamat la alegeri descentralizarea. Să iei salubrizarea de la sectoare, să o duci la Primăria Generală e orice altceva, dar nu descentralizare, e invers descentralizării”, a spus Negoiţă.

El l-a acuzat pe primarul general Sorin Oprescu pentru faptul că a promis, acum şase luni, când a avut loc o discuţie similară tot la Comisia de industrii, că îi va invita pe primarii de sector la dezbateri pe această temă, lucru care nu s-a mai întâmplat.

La rândul său, primaul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a precizat că punctul de vedere al Asociaţiei primarilor de sector privind amendamentele la Legea salubrizării a fost trimis, toţi rpimarii de sector având poziţii corelate.

“Cel mai mare inters e să fie rezolvată această problemă. Problema o au cei care se lovesc zilnic de ea, ori noi (primarii de sector – n.r.) suntem în Bucureşti cei care avem responsabilitatea salubrizării din 2001. Am găsit soluţii să rezolvăm. Dacă facem legile, să le facem ca ele să fie eficiente pentru administraţia publică, şi nu în interesul unei firme de salubritate, a unor funcţionari din primărie, fie că e de Sector sau Generală, care au anumite jocuri sau nu îşi mai găsesc de lucru dacă nu mai au această activitate”, a spus Chiliman.

Primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a părăsit, miercuri, înainte de final, dezbaterile din Comisia de industrii a Camerei Deputaţilor privind Legea salubrizării, el refuzând să facă declaraţii jurnaliştilor, precizând însă că va face un referendum în Sectorul 4 pe acest subiect.

“Nu fac declaraţii. Voi face un referendum în Sectorul 4 să aflăm dorinţa cetăţenilor. Voi face o conferinţă de presă şi voi anunţa atunci”, a spus Popescu Piedone.

Cele mai citite

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă