15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportParlamentul decide, miercuri, noul președinte al Comisiei de control SRI. Aleșii vor...

Parlamentul decide, miercuri, noul președinte al Comisiei de control SRI. Aleșii vor discuta și despre înființarea unei comisii de anchetă în cazul ANRE

Camerele Parlamentului se reunesc, miercuri, pentru a desemna noul preşedinte al Comisiei de control al Serviciului Român de Informații (SRI) şi pentru a aproba înfiinţarea unei comisii de anchetă a activităţii Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie, comisie solicitată de către Guvern, informează Mediafax. 

Ordinea finală a şedinţei plenului reunit al Parlamentului va fi stabilită de către Birourile Permanente reunite care se reunesc miercuri dimineaţă, de la ora 09.30. Printre subiectele care vor figura pe ordinea de zi se află numirea noului preşedinte al Comisiei parlamentare de control al SRI. Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat, marţi, că senatorul Adrian Ţuţuianu nu va mai fi preşedintele comisiei, el fiind înlocuit de senatorul Claudiu Manda.

Întrebat, după şedinţa BPN a PSD de marţi, în care Mihai Fifor a fost validat ministru al Apărării, în locul lui Ţuţuianu, dacă Ţuţuianu rămâne preşedinte al Comisiei SRI, Dragnea a negat. Chestionat cine îl va înlocui pe Ţuţuianu, Dragnea a răspuns:



 

 

„Domnul Claudiu Manda. Am discutat de mai multe ori în partid, mâine (miercuri, n.r.) avem plen reunit”. De altfel, preşedintele PSD anunţase deja că Ţuţuianu va fi schimbat deoarece procedura de schimbare a sa din funcţie a fost demarată încă dinainte ca acesta să demisioneze de la Ministerul Apărării.

Ţuţuianu a demisionat, săptămâna trecută, după ce a fost convocat de urgenţă de premierul Mihai Tudose la Palatul Victoria, pentru explicaţii legate de un comunicatul dat de MApN privind plata eşalonată a salariilor militarilor. Şeful Guvernului i-a acceptat demisia, iar portofoliul Apărării a fost preluat interimar de vicepremierul Marcel Ciolacu.

Claudiu Manda este vicepreşedinte al Senatului şi face parte din Comisia de Apărare a acestui for legislativ. Anterior, a deţinut trei madate de deputat. Manda a absolvit în 2011 Colegiul Naţional de Informaţii, fiind în prezent doctorand în Management al Universităţii de Stat Valahia din Târgovişte. În 2005 a absolvit Colegiului Naţional de Apărare. El este licenţiat al Universităţii din Craiova, Facultatea de Ştiinţe Economice, Secţia Contabilitate şi Informatică de Gestiune.



 

 

De asemenea, plenul reunit se va pronunţa şi asupra constituirii unei comisii de anchetă privind activitatea Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energie, Liviu Dragnea precizând că este vorba de o solicitare din partea primului-ministru Mihai Tudose.

Pe 9 august, premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Energiei, Toma Petcu, să iniţieze demersurile pentru a cere Parlamentului să demareze o anchetă la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), după întârzirea unor licitaţii care a dus la scumpirea electricităţii.

„Eu cred că e un moment în care să putem cere Parlamentului în mod public, în numele Guvernului, o anchetă la ANRE, că nu ne sunt subordonaţi nouă. Dar Parlamentul cred că poate să-l întrebe pe dl Havrileţ (n.n.- Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE) de ce îi e cald de vreo două-trei luni şi nu a făcut ce trebuie. Poate facem şi o adresă oficială către Parlament”, a spus premierul Mihai Tudose, adresându-se ministrului Energiei, Toma Petcu.

Ministrul Energiei afirmase în şedinţa Executivului că ANRE este cea care nu a organizat licitaţii pentru achiziţionarea de energie de pe piaţa secundară. „O să fac o notă către dvs. pentru că Guvernul României poate cere Parlamentului acest lucru. Fac o notă de informare şi cu procedura legală, dvs urmând să decideţi în consecinţă”, a spus Petcu. Răspunsul premierului a fost prompt: „Tocmai am decis – o facem, că poate-l întreabă cineva şi domnia sa neavând obligaţia să informeze Guvernul, nu puteam să-l deranjăm. E vară, e cald…”.

La începutul lunii trecute, ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat că una dintre cauzele scumpirii energiei este amânarea licitaţiilor pentru furnizorii de ultimă instanţă (FUI), furnizorii fiind oarecum forţaţi să evolueze pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU, o platformă a bursei de specialitate OPCOM), unde fluctuaţiile de preţ sunt mult mai mari decât pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) – unde preţurile au mai multă stabilitate. În replică, ANRE a comunicat că licitaţia de pe Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) aferentă trimestrului III 2017 „nu poate avea loc, deoarece nu sunt îndeplinite condiţiile necesare începerii şi desfăşurării conform Regulamentului PCSU, aprobat prin ordinul preşedintelui ANRE nr. 65 din 22 iulie 2014”.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă