16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportPlanurile lui Felix: Băsescu, suspendat în martie

Planurile lui Felix: Băsescu, suspendat în martie

Liderul fondator al PC, Dan Voiculescu, crede că şeful statului ar putea fi suspendat în mai puţin de o lună, cu toate că opoziţiei îi lipsesc cel puţin 30 de voturi în Parlament.

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe protocolul semnat de şefii PSD şi ACD, că au şi redeschis discuţia despre suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, un fel de sperietoare pe care o folosesc din când în când, mai mult la intimidare decât cu şanse reale. Aritmetica parlamentară este încă în favoarea puterii, dar Dan Voiculescu, artizanul unificării opoziţiei, mizează pe trădări în PDL şi pe sprijinul UDMR. „Din momentul în care vom avea majoritatea în Parlament, vă garantez că Guvernul Boc şi preşedintele Băsescu vor răspunde în faţa românilor. Sunt premise parlamentare ca, până la 25 martie, Traian Băsescu să fie suspendat”, a declarat Voiculescu într-un interviu pentru Agerpres.

Acesta este optimist că maghiarii din arcul guvernamental vor răsturna raportul de forţe din Legislativ, în contextul unificării opoziţiei. „UDMR va trebui să se poziţioneze explicit: devine partener cu cea mai importantă forţă politică din România sau rămâne lângă actualul regim. Iar această decizie trebuie asumată cât mai repede”, este de părere Voiculescu. Fără a intra în detalii, el vorbeşte şi despre soluţii alternative la formarea unei noi majorităţi, plecând de la situaţia din Senat, unde puterea are doar un vot în plus.

Ponta şi Iliescu sunt rezervaţi

Despre o nouă majoritate parlamentară vorbesc şi liderii PSD şi PNL, cu menţiunea că aceştia sunt mai rezervaţi în privinţa ideii de suspendare a şefului statului. „Traian Băsescu trebuie să respecte Constituţia (…) Dacă o va încălca în continuare, am văzut că este foarte curajos, spune că vrea să îl suspendăm şi să mergem la vot. E în regulă, suntem de acord”, a declarat luni liderul social-democrat, Victor Ponta.

Anterior, Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD afirmase că o nouă suspendare a şefului statului s-ar putea face „în funcţie de conjunctură, când se încalcă Constituţia”.

De altfel, surse din proaspăta alianţă USL susţin că Dan Voiculescu nu s-a consultat cu nimeni pe subiectul suspendării. Totuşi, motive pentru care declaraţiile patronului Intact merită luate în calcul există. El a fost cel care afirmase anul trecut, când unificarea opoziţiei părea aproape imposibilă, că până la finele lunii martie 2011, PSD şi PNL îşi vor da mâna. „Voiculescu este cel care a fixat şi a forţat termenul pentru formarea alianţei (n.red- USL), tot aşa cum tot el stabileşte că, în 25 martie, şeful statului trebuie suspendat. Astfel avem dovada că liderii PSD şi PNL sunt doar marionetele lui Voiculescu, care răspund prompt ordinelor venite de la acesta”, crede Sulfina Barbu, deputat PDL.

CCR poate suspenda suspendarea

Dacă la prima vedere iniţierea procedurii de suspendare nu pare atât de complicată, la o privire mai atentă, se dovedeşte greu de realizat. Pe de-o parte, pentru că deocamdată lipseşte motivul – încălcarea prevederilor constituţionale de către Traian Băsescu şi, pe de altă parte, pentru că UDMR nu dă semne că ar intenţiona să părăsească PDL. Astfel, USL-ului îi lipsesc în Camera Deputaţilor 30 de voturi, dacă-i socotim şi pe aleşii minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară. Alţi cinci deputaţi sunt neafiliaţi politic, iar pentru voturile lor probabil se vor bate puterea şi opoziţia. În plus, după modificarea legii, cererea de suspendare a preşedintelui merge la Curtea Constituţională (unde PDL are majoritate), care o poate respinge, invalidând o eventuală decizie pozitivă a Parlamentului. În 2007, opinia CCR era doar consultativă. În varianta în care totuşi USL reuşeşte înainte de alegeri să modifice aritmetica parlamentară şi să dărâme Guvernul Boc, iar Traian Băsescu refuză să numească premierul dorit de ei, procedura suspendării ar putea fi declanşată.

Cele mai citite

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...
Ultima oră
Pe aceeași temă