8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportPremieră în PDL: Dispare candidatul unic

Premieră în PDL: Dispare candidatul unic

Sorin Frunzăverde şi Emil Boc s-ar putea lupta pentru şefia PDL la alegerile interne din luna mai. Gheorghe Falcă va ieşi din calcule dacă partidul introduce criteriile de integritate, aşa cum a recomandat preşedintele Băsescu.

 

Alegerile interne din PDL, programate în primăvară, ar putea fi primele fără candidat unic la preşedinţia partidului. Asta dacă Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, va candida totuşi pentru postul lui Emil Boc, aşa cum anunţa recent.

Oarecum izolat în Modrogan, dar apropiat de Vasile Blaga, Frunzăverde a fost în ultimii ani vocea opoziţiei în partid.

S-a opus de mai multe ori ordinelor venite de la Cotroceni, atrăgând atenţia că partidul trebuie să se separe uşor de imaginea lui Traian Băsescu, şi a luptat pentru consolidarea identităţii doctrinare a „PD-ului” (denumire preferată de el în defavoarea PDL).

De altfel, dacă va candida, Frunzăverde va depune cel mai probabil o moţiune populară prin care va propune inclusiv schimbarea denumirii formaţiunii în Partidul Popular şi înlocuirea siglei cu cea a PPE, respectiv inima. Sorin Frunzăverde refuză însă să dea detalii despre planurile sale politice. „Discutăm cu altă ocazie”, a răspuns sec la întrebările României Libere.

Eventuala candidatură a lui Sorin Frunzăverde la şefia partidului o exclude automat pe cea a lui Vasile Blaga, care îşi doreşte, potrivit surselor PDL, încă un mandat de secretar general. De altfel, ameninţarea lui Blaga cu candidatura era mai degrabă un mesaj pentru tandemul Falcă-Udrea, care doreşte, la rându-i, preluarea puterii în PDL. Însă, primarul Aradului a făcut de curând un pas înapoi, argumentând că el nu a spus niciodată oficial că vrea să fie preşedinte. Nici nu ar putea să fie (Falcă are dosar penal), dacă partidul va ţine cont de recomandările şefului statului de a introduce în statut criteriile de integritate enunţate de Monica Macovei.

În contextul alegerilor interne, propunerea lui Traian Băsescu poate fi privită şi ca o lovitură pentru tabăra Udrea-Falcă, nevoită acum să se reorienteze şi să-l susţină la preşedinţie pe Emil Boc.

Boc, cotat cu cele mai mari şanse

Despre un nou mandat de preşedinte al PDL, Emil Boc nu a suflat nici un cuvânt, lăsând impresia că se va retrage din cauza imaginii deteriorate de activitatea sa de premier. Preşedintele Băsescu a fost cel care l-a reabilitat de curând, susţinând că Boc „nu şi-a spus ultimul cuvânt în politică”. Declaraţia şefului statului a fost interpretată de pedelişti ca un anunţ la o nouă candidatură, motiv pentru care s-au şi grăbit să-l coteze cu cele mai mari şanse. Ipoteză absolut valabilă întrucât Emil Boc se va bucura de sprijinul tuturor filialelor influenţate de Elena Udrea, începând cu Bucureşti şi Arad până la Braşov şi Constanţa. Or, dacă numărul de delegaţi la Congres se va stabili după procentele obţinute la ultimele alegeri, atunci organizaţiile din tabăra Elenei Udrea vor fi uşor avantajate faţă de cele controlate de Vasile Blaga şi Frunzăverde.

Emil Boc va avea însă un hop de trecut în privinţa candidaturii dacă ideea lui Adriean Videanu de a separa funcţia de premier de cea de preşedinte de partid va avea susţinători.

Macovei şi Preda, vicepreşedinţi?

Alegerile interne în PDL se vor desfăşura pe 14 şi 15 mai. În prima zi se vor alege preşedintele şi cei patru prim-vicepreşedinţi. A doua zi vor fi aleşi vicepreşedinţii partidului, posturi pentru care ar putea candida, potrivit surselor RL, Teodor Baconschi, Sever Voinescu şi chiar Monica Macovei sau Cristian Preda. Întrebat de RL dacă ţinteşte un astfel de post, europarlamentarul Cristian Preda a spus că încă se mai gândeşte: „În momentul ăsta reflectez”.

Deşi nu este privită cu ochi buni de garda veche, aripa intelectuală din PDL şi-ar putea face loc în conducere, dacă pedeliştii vor ţine cont de mesajul lui Traian Băsescu de luni seară, în care le recomanda să-i lase pe aceştia să se implice mai mult în activitatea partidului. Cât priveşte posturile de prim-vicepreşedinţi, două ar putea fi ocupate tot de Theodor Stolojan şi Adriean Videanu, ultimul anunţând că nu este interesat de şefia partidului.

Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Elevi de la Colegiul de Informatică din București au câștigat Marele Premiu la concursul internațional NASA

O echipă formată din elevi de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional „National Space Society”. În...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...
Ultima oră
Pe aceeași temă