30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportPremierul Tudose, despre șeful ANRE: Parlamentul poate să-l întrebe pe domnul, cum...

Premierul Tudose, despre șeful ANRE: Parlamentul poate să-l întrebe pe domnul, cum îl cheamă, Havrileț, de ce lui îi e cald, așa, de vreo trei luni, două luni și nu a făcut ce trebuie

Premierul Mihai Tudose a anunțat, miercuri, că Guvernul va cere Parlamentului o anchetă la ANRE pe tema situației din sistemul energetic, inclusiv asupra creșterilor de prețuri la energia electrică înregistrate în ultima perioadă, informează Agerpres.

Anunțul premierului intervine după ce ministrul Energiei l-a informat că Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei nu a realizat "o analiză riguroasă și transparentă a comportamentului pe piață, pe piața de a doua zi".

"Eu cred că este un moment în care noi, Guvernul, să cerem public Parlamentului o anchetă la ANRE. Nu sunt subordonați nouă, dar cred că Parlamentul poate să-l întrebe pe domnul, cum îl cheamă, Havrileț, de ce lui îi e cald, așa, de vreo trei luni, două luni și nu a făcut ce trebuie. Poate facem și o adresă oficială către Parlament", a declarat Mihai Tudose la începutul ședinței de Guvern.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a precizat că un astfel de demers al Executivului către Legislativ este posibil.

"O să fac o notă către dumneavoastră, pentru că Guvernul României poate cere Parlamentului acest lucru, o notă de informare cu procedura legală, dumneavoastră urmând să decideți în consecință ", a completat ministrul, adresându-se premierului.

Tudose a mai spus: "Tocmai am decis să o facem că poate îl întreabă cineva și domnia sa (Niculae Havrileț — n.r.), neavând obligația să informeze Guvernul, nu putem să-l deranjăm, e vară, e cald".

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a precizat în același context că, în urma analizei realizate la nivelul ministerului, față de săptămâna trecută prețurile la energia electrică sunt într-o ușoară scădere pe "PZU, pe bursa secundară", dar că în continuare ANRE nu a realizat "o analiză riguroasă și transparentă a comportamentului pe piață, pe piața de a doua zi".

"De asemenea, aș vrea să menționez că în data de 4 august s-a înregistrat un vârf de consum orar de aproape 8.200 MW, cel mai mare nivel din luna august în ultimii ani. De asemenea, considerăm în continuare că trebuie făcută o analiză riguroasă și transparentă de către ANRE a comportamentului în piață, în special pe piața zilnică, de a doua zi. Am avut o întâlnire și cu ACUE, asociația companiilor de utilități din energie, practic cei care cumpără această energie din piață. Ei, de asemenea, și-au exprimat indignarea că nu au reușit în luna iunie să tranzacționeze acele cantități pentru trimestrul al III-lea. Aveau speranțe foarte mari ca acum, în luna august, să se tranzacționeze atât parțial trimestrul III… ", a declarat ministrul Energiei.

Premierul l-a întrerupt pe Toma Petcu și l-a rugat să explice "mai pe românește, cine trebuia să organizeze licitațiile". Ministrul i-a răspuns: "Toate aceste licitații trebuiau să fie ținute de către ANRE".

"Din păcate, conform comunicatului dat de ANRE în cursul zilei de astăzi (miercuri — n.r.) au spus foarte clar că pentru trimestrul III, adică pentru luna septembrie, care mai putea fi licitată, nu vor mai organiza din motivele indicate de dumnealor. (…) Ridică probleme legate de cantități, adică nu lucruri concrete care să fie bine detaliate, asta ce am văzut și noi din comunicatul dumnealor, pentru că, direct, nu au comunicat niciodată Ministerului Energiei, bine, nici nu au sarcina să o facă, dar nu au justificat niciodată semnele de întrebare pe care le-am ridicat ", a afirmat Toma Petcu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Șeful AIEA despre situația de la Zaporojie: “Ne apropiem periculos de un accident nuclear”

"Ne apropiem periculos de un accident nuclear" la Zaporojie, a avertizat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, denunţând recentele atacuri...

După toate celelalte probleme, companiile vor fi lovite și de greva la Registrul Comerțului

Greva la Registrul Comerțului este de natură să afecteze companiile din România, explică un articol publicat pe site-ul termene.ro. Sindicatul Angajaților din Oficiul Național al...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă