Proiect: Studiile postuniversitare, de master şi de doctorat ar putea fi asimilate stagiului de cotizare în sistemul de pensii

Studiile postuniversitare, de master şi de doctorat ar putea fi asimilate stagiului de cotizare în sistemul de pensii, indiferent de numărul de ani şi de instituţii absolvite, potrivit unui proiect de lege depus de trei parlamentari PNL. Ei motivează necesitatea actului normativ precizând că, în România, munca intelectuală este tratată „superficial”.

Roxana Petre 0 comentarii

 

Studiile postuniversitare, de master şi de doctorat ar putea fi asimilate stagiului de cotizare în sistemul de pensii, indiferent de numărul de ani şi de instituţii absolvite, potrivit unui proiect de lege depus de trei parlamentari PNL. Ei motivează necesitatea actului normativ precizând că, în România, munca intelectuală este tratată „superficial”, potrivit News.ro.

Potrivit Legii pensiilor, în acest moment se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, precum studiile la zi în învăţământul universitar. Proiect de lege prevede că acestor studii se adaugă şi cele postuniversitare, şi cele ale programelor universitare de master şi de doctorat.

„Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a tuturor perioadelor de studii. Ideea acestui proiect are la bază şi o argumentare logică: munca fizică este contabilizată prin diferite acte normative ca şi vechime în activitate, în timp ce pentru a demonstra sustenabilitatea muncii intelectuale sunt necesare tot felul de documente, dovezi şi chiar justificarea unor interpretări ale celor care nu înţeleg surmenajul psihico-intelectual", se arată în proiect.

Parlamentarii PNL consideră că valoarea intelectuală a fost „tratată superficial", iar prestaţia celor care intră în categoria "gulerelor albe" este "dusă la derizoriu".

Proiectul a fost iniţiat de senatorul Cătălin Toma şi cosemnat de senatorul Marius Nicoară şi de deputatul Daniel Gheorghe. El a fost depus în Senat.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...