15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportȘeful PSD vrea înființarea unei Comisii care să analizeze situația arhivei SIPA

Șeful PSD vrea înființarea unei Comisii care să analizeze situația arhivei SIPA

Șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a precizat, marți, la Parlament, că va propune înfiinţarea unei Comisii de anchetă care să analizeze situaţia arhivei SIPA.

„Eu susțin această propunere și mâine sigur nu, dar săptămâna viitoare vom propune și aproba înființarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru arhiva SIPA", a spus șeful PSD.

La începutul lunii iulie, ministrul Justiţiei preciza că ştie că au existat „vizitatori" ai arhivei SIPA care nu deţineau certificate ORNISS şi că a trimis o adresă la ORNISS pentru a-i transmite numele acestora, aşteptând răspuns mai devreme de termenul legal de 30 de zile.



În 12 iulie, Tudorel Toader a anunțat constituirea unei Comisii de inventariere a arhivei SIPA, dar nu a făcut publice numele membrilor, invocând că acestea nu sunt de interes public şi că este o „măsură de protecţie".

Hotărârea de Guvern privind arhiva fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA sau SIPA) a fost publicată la începutul lunii iunie în Monitorul Oficial, unul dintre articolele HG dând posibilitatea comisiei care se va ocupa de inventarierea şi predarea documentelor către Administraţia Naţională a Penitenciarelor sau Arhivele Naţionale să predea informaţii către organele judiciare dacă acestea oferă motive pentru solicitarea lor în cazul unor proceduri judiciare.


 În luna mai, Ministerul Justiției a publicat lista persoanelor care au vizitat arhiva SIPA. După desființarea arhivei, un număr de 22 de „vizite” au fost consemnate în 22 procese verbale întocmite „cu ocazia sigilării/desigilării spațiilor în care a fost depozitată arhiva”, se arată într-un comunicat de presă.

 

Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă