18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportVicepresedintii, tranzactionati la bursa PSD

Vicepresedintii, tranzactionati la bursa PSD

Mai sunt doar 11 zile pana la congres si PSD s-a transformat intr-o bursa la care se tranzactioneaza scaune de sefi, brokerii Mircea Geoana si Miron Mitrea asudand de dimineata pana seara pentru a le da castig de cauza clientilor favoriti.
Presedintia de onoare este oferita, ca de obicei, lui Ion Iliescu, in speranta ca asta ii va ostoi orgoliul si nu va mai face opozitie. Iliescu insa, tot ca de obicei, se codeste sa accepte, jucand rolul mironositei mofturoase. Presedintia partidului este disputata de Mircea Geoana, Sorin Oprescu si Antonie Iorgovan. Pentru fotoliul de secretar general se zbate Miron Mitrea, dar este foarte posibil sa aiba un contracandidat serios in persoana lui Victor Ponta.

Doar opt alesi

O lupta crancena se poarta pentru castigarea celor 15 pozitii de vicepresedinte. Opt dintre vicepresedinti vor fi alesi de congres pe baza de candidaturi uninominale pe euroregiuni. Ca si alesi deja sunt Ioan Rus, care nu are contracandidat pe regiunea de nord-vest, si prietenul sau Ilie Sarbu, pe Banat. Dan Nica si-a negociat sprijinul filialelor din sud-est, desi impotriva sa va candida primarul Constantei, Radu Mazare. Primarul de Iasi, Gheorghe Nichita, pare sa fie favorit pentru nord-est, desi ii face concurenta Ion Solcanu. Pe zona de centru, Brasov-Sibiu-Mures, se lupta baronii Ovidiu Natea si Constantin Nita. Pentru Oltenia, favorit este seful PSD Dolj, Ion Calin, fostul om de incredere al lui Cozmanca, iar din partea Prahovei candideaza tot un preferat al aripii Iliescu: Marian Saniuta. Pentru zona Bucuresti-Ilfov va fi un singur candidat, ori Gabriel Oprea, ori Rodica Nassar.

Si sapte desemnati

Ieri, liderii PSD au batut in cuie domeniile pe baza carora vor fi desemnati alti sapte vicepresedinti. Au fost batute in cuie si cateva dintre numele acestora, altii figurand insa cu semnul intrebarii. Astfel, vicepresedinte pentru proiectul social si relatia cu sindicatele va fi Marian Sarbu; pentru economie si finante – Mihai Tanasescu; pentru relatia cu UE si politica externa – Cristian Diaconescu; pentru strategii politice – Vasile Dancu. Cu semnul intrebarii sunt nominalizati vicepresedinte pentru reforma statului si descentralizare Gabriel Oprea sau Liviu Dragnea; pentru aparare, siguranta nationala si justitie – Victor Ponta. Postul de vicepresedinte pentru egalitate de sanse a fost rezervat pentru o femeie, Mircea Geoana facand lobby pentru consiliera sa Ana Birchall. Aceasta insa nu este acceptata de ceilalti lideri ai partidului, asa ca pentru aceeasi functie este nominalizata si Rodica Nassar, deputat si presedinte al organizatiei de la sectorul 2.

“Cu demisia in mana”

Aseara era convocata sedinta Conferintei PSD Bucuresti in cadrul careia filiala urma sa-si exprime sustinerea fata de Mircea Geoana si nu fata de propriul sau presedinte.
“Voi candida la sefia PSD cu demisia in mana”, i-a avertizat Sorin Oprescu pe colegii bucuresteni.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...
Ultima oră
Pe aceeași temă