VIDEO. Călin Popescu Tăriceanu, despre înregistrările atribuite șefei DNA: Amplifică percepția defavorabilă asupra României. Se face o Justiție cantitativă, nu una bazată pe Lege

Șeful Senatului și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susține că, în România, se face o „Justiție cantitativă”, nu una „bazată pe Lege”. Precizările vin în urma înregistrărilor apărute la postul România TV cu procurorul-șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în care ar discuta cu procurorii din subordine, cărora le-ar spune că îşi doreşte să „decapeze" instituţional dosarul cu casele şi să ajungă la premier.

Roxana Petre 0 comentarii

Șeful Senatului și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susține că, în România, se face o „Justiție cantitativă”, nu una „bazată pe Lege”. Precizările vin în urma înregistrărilor apărute la postul România TV cu procurorul-șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, în care ar discuta cu procurorii din subordine, cărora le-ar spune că îşi doreşte să „decapeze" instituţional dosarul cu casele şi să ajungă la premier.

Potrivit șefului Senatului, înregistrările nu fac decât „să amplifice percepția defavorabilă asupa României, privind corupția generalizată”.

„Aceste înregistrări confirmă ce spun de doi ani - că, în România, în domeniul Justiţiei avem grave deparaje de la lege, avem de-a face cu o Justiţie selectivă, o vânătoare de lideri politici, nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie. Aş vrea să subliniez care pare să fie obiectivul principal al şefei DNA: vânătoarea de figuri politice importante, cu impact media, să amplifice percepţia asupra României de corupţie generalizată. Pe de altă parte, insatisfacţia că au scăzut numărul cauzelor. Se face o justiţie nu calitativă, ci cantitativă. Se pune întrebarea asupra modului de gândire a acestei persoane, care ar trebui să fie una echilibrată, să aibă legea în mâna dreapta şi să nu ţină cont de ce ar trebui să răspundă la anumite comenzi care vin de afară, pentru a raporta noi şi noi succese”, a spus el.

Tăriceanu a continuat precizând că, în România, se face o Justiție cantitativă.

„Se face o Justiție cantitativă. Nu bazată pe Lege, ci pe cantitate. Șefa DNA vrea să raporteze cât mai multe dosare. Ne pune întrebări cu privire la anumite comenzi venite, probabil, din afară. S-ar putea ca o serie de acțiuni să fie corecte, dar oare câți oameni au fost deferiți Justiției, așa cum rezultă din discuțiile cu alți anchetatori”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.

 

Inspecția Judiciară s-a sesizat din oficiu în legătură cu înregistrările difuzate duminică seară și atribuite procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al IJ, Alin Alexandru.Totodată, ministrul demisionar al Justiției, Tudorel Toader, a declarat, luni, că va sesiza Direcția de Resort și Inspecția Judiciară în ceea ce privește înregistrările.

„Justiția este și trebuie să fie un serviciu de interes public. În al doilea rând,  justiția trebuie să se înfăptuiască în acord cu binele public. În al treilea rând, potrivit Constituției, art. 38, ministrul Justiției respectă pe deplin autoritatea procurorilor în soluționarea cauzei. Am văzut aseară cu privire la acele discuții pe care le-ar fi purtat doamna Kovesi. Nu am pârghiile necesare pentru a verifica veridicitatea informărilor acelor înregistrări. Voi chema de la Direcția de Resort, vom sesiza inspecția judiciară pentru a verifica veridicitatea lor. Dacă Instanța Judiciară nu are posibilitatea verificării acestora, evident, vom găsi celelalte soluții, inclusiv prin expertizele tehnice. Ministrul Justiției nu face anchetă, iar când e seiszat, dirijează acele sesizări către cine trebuie", a declarat ministrul de resort.

DNA: Între fragmentele difuzate au fost intercalate sintagme care nu îi aparțin lui Kovesi 

Purtătoarea de cuvânt a DNA, Livia Săplăcan, a declarat că în înregistrarea difuzată sunt fragmente în care au fost intercalate o serie de sintagme. 

„Înregistrarea conține fragmente care au fost rostite de procurorul-șef în mod public ori la ședințele de lucru cu procurorii unei secții operative. Între fragmentele respective au fost intercalate o serie de sintagme care nu îi aparțin și care sunt menite să distorsioneze grav conținutul celor spuse'', a declarat purtătoarea de cuvânt a DNA, citată de Agerpres.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...