12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăInstitutul „Elie Wiesel” îl corectează pe Hunor. La Valea Uzului nu sunt...

Institutul „Elie Wiesel” îl corectează pe Hunor. La Valea Uzului nu sunt simboluri legionare

În Cimitirul Eroilor din Valea Uzului nu există simboluri legionare ci anumite simboluri pre – creștine, care au fost preluate, în decursul istoriei, de cultura funerară creștină, a anunțat Institutul Național pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel”.

„Simbolul este răspȃndit ȋn ȋntreaga Europă cu o frecvență sporită pe monumente funerare din Irlanda și Scoția. Ȋn Romȃnia se ȋntȃlnește cu precădere ȋn zona Maramureșului, atȃt pe monumente funerare, cȃt și pe porțile de lemn maramureșene”, a explicat un comunicat al Institutului Național „Elie Wiesel”, preluat de site-ul transparentnews.ro.

Un punct de vedere similar a transmis și Patriarhia Română, care a explicat că „nu poate fi vorba acolo de un simbol al vreunei mișcări, ci de o Sfântă Cruce, de tip celtic, model întâlnit în multe locuri din țara noastră din cele mai vechi timpuri”.

Comunicatele transmise de Institutul pentru Studierea Holocaustului și de Patriarhia Română vin ca reacție la declarația președintelui UDMR, Kelemen Hunor, care afirmase că i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să dispună retragerea, de către ministrul Culturii, a avizului dat pentru crucea de piatră instalată în Cimitirul de Valea Uzului. Liderul UDMR susținea că forma acestei cruci ar reprezenta un simbol legionar.

Originea crucii celtice nu este pe deplin elucidată, dar în mod cert acest simbol are o vechime anterioară religiei creștine. Cu privire la transformarea acestui element grafic în simbol creștin există mai multe ipoteze. Una dintre ele afirmă că simbolul celtic ar fi fost folosit de Sfântul Patrick, cel care a propovăduit Evanghelia printre triburile celţilor, în secolul IV.

Simbolul creștin de origine celtică poate fi văzut frecvent pe porțile caselor și în cimitirele din Transilvania și din Maramureș. Pornind de la acest simbol, un istoric român, Ilie Ghergheș, a lansat acum câțiva ani chiar ipoteza că locuitorii Maramureșului, până la limita cu județul Sălaj, ar avea origini celtice.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Josep Borrell insistă pentru ca țările UE să ajute Ucraina cu sisteme antirachetă

Ţările Uniunii Europene trebuie să îşi trimită sistemele antirachetă pentru a consolida apărarea antiaeriană a Ucrainei, ale cărei oraşe sunt supuse atacurilor Rusiei, a...

Turcia întârzie încheierea acordului de deminare în Marea Neagră între România, Bulgaria și Ucraina

Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării...

FOTO. Cort al AUR, demolat în Sectorul 3! Mihai Enache acuză: „Coaliția terorii PSD-PNL continuă abuzurile la adresa noastră”

Mihai Enache, candidatul partidului AUR la Primăria Capitalei, acuză Primăria Sectorului 3, condusă de către social-democratul Robert Negoiţă, că a demolat și confiscat un...
Ultima oră
Pe aceeași temă