Valer Dorneanu, președintele CCR

Valer Dorneanu, președintele CCR

Institutul Revoluției continuă să funcționeze. Desființarea lui ar fi neconstituțională

Institutul Revoluției Române va continua să funcționeze, întrucât judecătorii CCR au stabilit că desființarea lui ar fi neconstituțională.

Mihai Diac 0 comentarii

Magistrații Curții Constituționale a României (CCR) au admis o obiecție de neconstituționalitate formulată de un număr de 33 de senatori ai PSD și au stabilit, pe această cale, că desființarea Institutului Revoluției Române ar fi neconstituțională.

Decizia CCR pe acest subiect a fost luată miercuri, 24 martie 2021, anunță un comunicat de presă al CCR.

Magistrații CCR au stabilit că atât Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 91 / 2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 (IRRD) cât și Legea care aprobase această Ordonanță "sunt neconstituționale în ansamblul lor". Procesul de desființare a IRRD fusese inițiat de guvernul PNL, dar PSD a spus că se va opune acestui demers.

Institutul Revoluției funcționează în subordinea Parlamentului României. Una dintre instituțiile care au criticat funcționarea IRRD a fost Societatea Timișoara, potrivit căreia "conducătorii acestui Institut, aflat în subordinea Parlamentului României, sunt personaje vinovate de represiunile din Decembrie 1989 și de uciderea a sute de revoluționari".

Comentarii

loading...