Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Foto Arhiva

Întâlnirea dintre preşedintele Iohannis şi premierul Dăncilă, a început

La ora transmiterii ştirii, la Palatul Victoria are loc întâlnirea dintre preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Rl online 0 comentarii

"Am întâlnire la Cotroceni, mi se pare firesc. Vreau să am o foarte bună colaborare între instituţii. Discuţiile se vor axa pe salarizare, pe buget, cam astea sunt discuţiile în mod general", a declarat Viorica Dăncilă, la manifestările de Ziua Jandermeriei.

Solicitată să comenteze când a primit invitaţia la Palatul Cotroceni, Dăncilă a răspuns: "Am discutat când am avut CSAT-ul, acum două săptămâni. Am vorbit atunci despre o întâlnire pe aceste subiecte. Nu este o invitaţie de care nu se ştia".

Referitor la trecerea contribuţiilor, Viorica Dăncilă a spus că "se pare că nu au crescut salariile peste tot ".

"După cum ştiţi, scăderea contribuţiilor de la pilonul II de la 5,1 la 3,75 s-a făcut odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Se pare că nu au crescut salariile peste tot şi au avut ca rezultat acest lucru. Astăzi, împreună cu ministrul Muncii vom analiza situaţia şi vom da un răspuns concret", a concluzionat premierul.

La discuţii participă şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

"La întâlnire, Președintele României a atenționat Guvernul că, după primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislații privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că Legea se află în contradicție cu principiile egalității și predictibilității de la care a emanat, în condițiile în care s-a intervenit cu excepții punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anulează inclusiv caracterul unitar al intenției legislative.", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Mai mult decât atât, președintele României a atras atenția că situația salarială este în continuă modificare, fiind departe de a satisface principiile și criteriile de stabilitate asumate inițial, precum și promisiunile electorale ale coaliției PSD-ALDE. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că trebuie evitat acest carusel al modificărilor salariale și al impredictibilității, altfel Legea 153 va deveni curând o altă formă fără fond, dată fiind amendarea continuă a acesteia prin ordonanțe care nu doar rezolvă, dar și creează noi probleme.

Klaus Iohannis a arătat că nu se mai poate vorbi de predictibilitate în mecanismul de stabilire a drepturilor salariale, atât timp cât apar diverse noi amendamente pentru diferite categorii de personal, care introduc discriminări salariale și încurajează solicitări similare și din partea altor categorii de personal, cu prețul unor riscuri privind încadrarea în țintele bugetare asumate de către Guvern, se mai arată în comunicat.

În legătură cu creșterile mult așteptate ale salariilor medicilor, dar și ale personalului din educație, măsuri care rezolvă doar parțial problemele de fond din aceste domenii, Președintele României a menționat că asemenea creșteri salariale trebuie însoțite de garanții pentru viitor, astfel încât aceste priorități de politică salarială să își atingă obiectivele de performanță asumate.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente și necorelate cu dinamica economică de ansamblu, există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare. Transferul contribuțiilor sociale în sarcina fiscală a angajatului și reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, până în prezent, la o creștere modică a salariilor nete, de aproximativ 5%, în medie, la nivelul sistemului bugetar. Însă și această mică majorare a salariilor nete este anulată de intensificarea inflației, care a ajuns la 4,7% în februarie 2018, mai precizează sursa citată.

Mai mult decât atât, se mai arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale, președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului prudență în abordarea politicilor economice, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea nivelului de trai al cetățenilor.

O întâlnire a preşedintelui Klaus Iohannis cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a avut loc astăzi, la Palatul Victoria.

„Am vrut, aşa cum am convenit împreună, să avem o discuţie pe tema salarizării. Lucrurile au evoluat şi după un prim trimestru de aplicare a legii, cred ca putem să tragem primele concluzii. Pe de altă parte, vedem că există categorii de salariaţi nemulţumiţi, există manifestări sindicale şi vreau să îmi explicaţi”, a declarat Klaus Iohannis la începutul întâlnirii cu premierul şi cu ministrul Muncii.

Comentarii

loading...