13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăIohannis: Au legiferat cum au dorit. Calitatea este proastă, iar rezultatul e...

Iohannis: Au legiferat cum au dorit. Calitatea este proastă, iar rezultatul e foarte îngrijorător

Principalele declarații ale președintelui:

– Tema o reprezintă legile Justiţiei care au devenit cel mai dezbătut subiect public de când PSD a venit la Guvernare, ceea ce spune totul despre priorităţile acestui partid.

– Suntem într-o situaţie delicată din cauza modului în care Coaliţia a ştiut să legifereze într-un mod lipsit de transparenţă.

 – Au legiferat cum au dorit. Calitatea este proastă, iar rezultatul e foarte îngrijorător.

– Am reuşit până acum să ferim legile justiţiei de cele mai nocive modificări. Legile adoptate au fost supuse controlului constituţional. CCR a găsit în 4 ocazii diferite neconcordanţe.

– Asupra acestor legi s-a pronunţat şi Comisia de la Veneţia. Arată fără echivoc că modificările afectează independenţa sistemului de Justiţie.

– Un singur exemplu grăitor: Comisia spune că ansamblul modificărilor afectează independenţa procurorilor şi judecătorilor. Aşa ceva în România nu trebuie să se întâmple.

– Legile Justiţiei trebuie revizuite urgent în Parlament. România este membru cu drepturi depline în UE, dar din acest statut derivă şi obligaţii, inclusiv funcţionarea justiţiei. Este imposibil să construim un sistem de Justiţie care contravine normelor europene, care ignoră valorile Europene. O nesocotire a concluziilor Comisiei de la Veneţia ar echivala cu o îndepărtate de facto de la normele europene.

“Voi sesiza Curtea Constituţională, cu solicitarea fermă de a ţine cont de opiniile Comisiei de la Veneţia. Ţin să atrag atenţia parlamentarilor din actuala majoritate că loialitatea lor trebuie să fie faţă de alegătorii care i-au trimis în Parlament, să facă legi bune pentru România şi pentru români. Loialitatea parlamentarilor trebuie să fie faţă de românii care îşi doresc ca România să rămână în UE şi să rămână o ţară reprezentată în lume şi care doresc să fie reprezentaţi în mod demn. Nu trebuie să facem legi pentru că nişte lideri politici vor să scape de dosare”, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a precizat că standardul legislativ în ţara noastră nu poate fi dat de dosarul penal al unui lider sau altuia.

“Niciun decident politic nu are mandat de la români să facă aşa ceva. Faptul că cineva sau un partid a fost ales să conducă înseamnă că a fost ales să conducă pentru România, pentru români şi nu pentru a scăpa un lider politic de închisoare. În România, standardul legislativ nu poate să fie dosarul penal al unui lider sau altuia. În România, standardul trebuie să redevină respectul pentru normele de drept intern european şi naţional şi în primul rând trebuie să se revină la respectul pentru Constituţie”, a completat Klaus Iohannis.

Cele mai citite

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...
Ultima oră
Pe aceeași temă