12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăIohannis, despre bugetul pe 2019: PSD recurge la noi demersuri populiste

Iohannis, despre bugetul pe 2019: PSD recurge la noi demersuri populiste

„În legătură cu proiectul bugetului pentru anul 2019, preşedintele României, Klaus Iohannis, atrage atenţia că ţara noastră are nevoie de un buget credibil, în beneficiul românilor şi nu al unui partid politic. Astfel, Guvernul şi Parlamentul au responsabilitatea esenţială de a identifica soluţiile financiare sustenabile pentru fiecare domeniu în parte. În schimb, PSD recurge la noi demersuri populiste, care riscă să vulnerabilizeze România în actualul context geopolitic marcat de incertitudine şi de intensificarea riscurilor şi ameninţărilor la adresa statelor NATO. Printr-un gest cinic, preşedintele PSD pune în opoziţie securitatea naţională cu sănătatea cetăţenilor. Numai un politician meschin şi inconştient ar putea să inoculeze ideea că sănătatea românilor nu poate fi asigurată din cauza bugetelor prea mari ale serviciilor de securitate, a căror misiune legală fundamentală este tocmai asigurarea securităţii naţionale, protejarea vieţii oamenilor şi a intereselor ţării”, se arată într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit şefului statului, propunerea de reducere a bugetelor instituţiilor din domeniul securităţii naţionale constituie „un demers iresponsabil, cu atât mai mult cu cât nu există argumente sau justificări”.

„Tocmai asemenea tăieri bugetare reprezintă un atentat la siguranţa cetăţenilor, prin scăderea discreţionară a bugetelor structurilor de securitate, în încercarea disperată a unor personaje toxice de a mai acumula capital politic. De aceea, Preşedintele României face apel ca Parlamentul să revină la alocările bugetare iniţiale, propuse de Guvern în 10 decembrie 2018 şi avizate de către CSAT în 19 decembrie 2018. Întârzierea bugetului cu aproape două luni de către Coaliţia PSD-ALDE este complet nejustificată şi demonstrează încă o dată lipsa de seriozitate şi de profesionalism a actualei coaliţii, precum şi lipsa preocupării acesteia pentru bunul mers al economiei şi administraţiei în România. În vreme ce bugetele necesare asigurării securităţii cetăţeanului scad, avem o creştere inacceptabil de mare a alocărilor către partidele parlamentare, al cărei principal beneficiar este, deloc surprinzător, chiar PSD. În condiţiile în care în România nu se construiesc autostrăzi, nu se modernizează spitale, nu există toalete şi apă curentă în toate şcolile din ţară, este revoltătoare majorarea uriaşă prevăzută în bugetul anului curent pentru partidele parlamentare”, se mai arată în comunicatul Preşedinţiei.

Iohannis le propune parlamentarilor să suplimenteze bugetul Ministerului Sănătăţii din banii alocaţi partidelor.

„Cu siguranţă că bugetul sănătăţii nu este suficient, dar, dacă se declară atât de preocupat de sănătatea românilor, preşedintele PSD are acum cel mai potrivit prilej să o dovedească: să suplimenteze bugetul sănătăţii din banii alocaţi partidelor. Este un amendament care ar trebui să întrunească voturile majorităţii PSD-ALDE, dacă adevărata intenţie este aceea de a avea un buget pentru sănătatea românilor. Altfel, avem de a face cu o nouă manipulare, în timp ce banii publici sunt direcţionaţi direct către PSD. Din păcate, realitatea vorbeşte de la sine: acest buget, care ar fi trebuit elaborat încă de la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, a ajuns să fie pus în dezbatere abia pe 31 ianuarie 2019, după revenirea din vacanţă a liderilor PSD şi ALDE. Este un buget făcut pe picior, bazat pe estimări economice nerealiste şi pe alocări politice preferenţiale, pe care PSD are pretenţia să îl treacă rapid printr-un simulacru de dezbateri în Parlament”, mai precizează sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis mai precizează că bugetul nu este al conducerii PSD, ci al României.

„Pentru că deţine pâinea şi cuţitul în privinţa alocărilor bugetare, PSD a purtat în toată această perioadă un război intens cu primarii oraşelor şi municipiilor din România, în ciuda faptului că Guvernul PSD a asigurat pe toată lumea că fondurile bugetare vor fi suficiente. De fapt, o parte din povara răspunderii guvernamentale este transferată asupra bugetelor administraţiei publice locale, care vor duce greul în acest an. Modernizarea României nu se poate face când administraţia publică locală este ţinută la discreţia deciziei politice de la centru. Preşedintele Klaus Iohannis solicită tuturor politicienilor responsabili din Parlament să privească bugetul anului 2019 nu ca pe un instrument al promisiunilor de partid, ci ca mijloc esenţial pentru stabilitatea economică a României, pentru bunăstarea şi securitatea românilor. Preşedintele Klaus Iohannis atrage atenţia că acest buget nu este bugetul conducerii PSD, ci al României, al stabilităţii şi prosperităţii noastre din următorii ani”, se arată în finalul comunicatului.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă