16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăIohannis este pe lista de candidați la funcția de secretar general al...

Iohannis este pe lista de candidați la funcția de secretar general al NATO

Președintele României, Klaus Iohannis, este inclus de analiștii politici pe lista principalilor candidați la funcția de secretar general al NATO, după ce va expira mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg.

Potrivit unei analize care a fost publicată luni, 19 iulie 2021, pe site-ul Politico, “următoarea misiune a NATO e să-și găsească un nou șef”, în condițiile în care mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, expiră în septembrie 2022.

“România este unul dintre aliații din NATO care asigură pragul de 2 la sută din PIB de cheltuieli pentru Apărare, oferindu-i președintelui Klaus Iohannis o șansă la poziția de secretar general, deși România ar putea fi privită ca un pic prea ostentativă față de Rusia”, explică analiza publicată pe site-ul Politico.

Potrivit acestei surse, alți politicieni care au șanse să obțină cea mai înaltă funcție în NATO sunt Kolinda Grabar-Kitarović, fosta președintă a Croației, Dalia Grybauskaitė, fost președintă a Lituaniei, precum și Kersti Kaljulaid, actuala președintă a Estoniei.

Prin tradiție, țările care au cea mai mare influență în procesul de desemnare a unui secretar general al NATO sunt SUA, Germania, Franța și Marea Britanie.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă