7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăIohannis: Guvernul PSD ar fi trebuit să plece demult

Iohannis: Guvernul PSD ar fi trebuit să plece demult

“În urmă cu câteva săptămâni, tragedia cumplită de la Caracal ne-a arătat cât de multe şi de profunde sunt disfuncţionalităţile din interiorul unor instituţii ale statului. Incompetenţa, lipsa unor proceduri clare, corupţia, indiferenţa, toate acestea au dus la un deznodământ cutremurător: incapacitatea statului de a salva vieţile propriilor cetăţeni. Am cerut Guvernului ca până la finalul lunii august să adopte o serie de măsuri astfel încât, în situaţii precum cea de la Caracal, să nu mai existe întârzieri criminale în acţiunea organelor statului. Am şi indicat Guvernului în şedinţa CSAT din 30 iulie ce măsuri esenţiale ar trebui luate cu prioritate. PSD, preocupat însă de soluţionarea crizelor interne, continuă să ignore rezolvarea urgenţelor care sunt importante pentru cetăţeni şi care au un impact direct asupra vieţii şi siguranţei lor de zi cu zi”, a declarat preşedintele, la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres. 

El a menţionat că în acest interval au fost adoptate “doar câteva măsuri punctuale, luate la cald, sub presiunea publică” şi că o serie de şefi au fost mutaţi “de la o instituţie la alta”, fără a fi sancţionaţi “pentru incompetenţa” lor.

“Aşa cum ne-a arătat în nenumărate rânduri, PSD este specialist în a tărăgăna lucrurile, sperând ca oamenii să uite cui îi revine, de fapt, responsabilitatea. Vedem în aceste zile doar o luptă politică surdă pentru a rămâne cu orice preţ la putere. Tot ceea ce avertizam la începutul anului despre buget, din păcate s-a adeverit. Investiţii majore nu se fac, spitale şi autostrăzi nu se construiesc. PSD nu este preocupat de toate aceste lucruri, lucruri care sunt de maxim interes pentru oameni, ci doar de a-şi securiza puterea, scoţând funcţii la mezat. Aşa arată o guvernare eşuată”, a spus preşedintele.

Şeful statului a reproşat PSD şi faptul că “întârzie nepermis” şi modificările legislative necesare pentru ca situaţii precum cea de la Caracal să fie tratate cu mai multă operativitate.

“PSD a primit mai multe propuneri concrete – pe unele le-am transmis chiar eu – însă acestea sunt pur şi simplu ignorate. Mai mult, pesediştii au abandonat propuneri de rezolvare a unor chestiuni sistemice atunci când baronii lor au înţeles că asta înseamnă, de fapt, renunţarea la controlul politic pe Justiţie şi Poliţie”, a adăugat el.

Klaus Iohannis a declarat, de asemenea, că social-democraţii “refuză să facă paşii necesari pentru a corecta gravele carenţe create prin propriile lor decizii” în ultimii ani. În acest sens, el a atras atenţia asupra faptului că legea recursului compensatoriu nu a fost abrogată, deşi “a generat numeroase efecte negative”.

“Cei din Guvernul PSD au permis, prin incompetenţă şi inactivitate, ca imaginea instituţiilor statului să fie grav afectată. Astăzi, Poliţia Română – o instituţie fundamentală în România – are probleme de credibilitate din cauza politizării excesive. Am mai spus-o şi o repet: am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut ţara de incompetenţi în funcţii, au fost daţi afară prea mulţi profesionişti şi au fost puşi în locul lor oameni incapabili. Guvernul PSD a făcut mult rău României şi ar fi trebuit să plece demult. Românii îşi doresc o altă guvernare şi o vor avea, o guvernare responsabilă, pentru ca împreună să facem România funcţională”, a subliniat preşedintele.

Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Ce negoț ascund sondajele paralele din București?

Să fie oare Cristian Popescu Piedone doar iepurele lui Dom’ Profesor? În clar obscurul mediatic, strategia de atac a stăpânului antenelor devine tot mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă