Iohannis: Nu există voinţă la nivel guvernamental pentru autostrada Târgu Mureş–Iaşi–Ungheni

Iohannis: Nu există voinţă la nivel guvernamental pentru autostrada Târgu Mureş–Iaşi–Ungheni

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la întâlnirea cu o delegaţie a asociaţiilor „Moldova Vrea Autostradă”, „Împreună pentru A8” şi „Pro Infrastructura”, că nu există voinţă la nivel guvernamental pentru autostrada Târgu Mureş–Iaşi–Ungheni.

Rl online 0 comentarii

"Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit joi, 25 octombrie a.c., la Palatul Cotroceni, o delegaţie formată din reprezentanţi ai asociaţiilor „Moldova Vrea Autostradă”, „Împreună pentru A8” şi „Pro Infrastructura”. În cadrul întâlnirii a fost abordată situaţia actuală a proiectului Autostrăzii Târgu Mureş–Iaşi–Ungheni, analizându-se posibile soluţii pentru deblocarea acestuia. Preşedintele României a reiterat susţinerea pentru acest proiect, precizând că este nevoie de responsabilitate şi de asumarea unor termene clare de către Guvern în vederea realizării acestei investiţii, care reprezintă o prioritate naţională. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că, în pofida susţinerii constante din partea Comisiei Europene şi a disponibilităţii fondurilor europene necesare, nu există voinţă la nivel guvernamental pentru materializarea proiectului", anunţă Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a afirmat că "Guvernul României a dovedit lipsă totală de implicare şi viziune în privinţa acestei investiţii, ca şi a tuturor celorlalte mari proiecte de infrastructură".

Referitor la realizarea tronsonului de autostradă Iaşi–Târgu Neamţ prin parteneriat public-privat,şeful statului a precizat că decizia este criticabilă atât la nivelul Comisiei Europene, cât şi la nivelul altor structuri de specialitate de la nivel european, pentru că dovedeşte o deprioritizare a investiţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat importanţa implicării societăţii civile în a-i determina pe cei responsabili să acţioneze pentru concretizarea acestor proiecte esenţiale dezvoltării ţării.

La rândul lor, reprezentanţii celor trei asociaţii au reclamat dezinteresul autorităţilor în ceea ce priveşte construirea autostrăzii şi au subliniat efectele negative pe care lipsa Autostrăzii Târgu Mureş–Iaşi–Ungheni le are asupra Regiunii Nord-Est: migraţia masivă a forţei de muncă, diminuarea competitivităţii şi a nivelului investiţiilor. Realizarea autostrăzii ar contribui semnificativ la reducerea decalajelor dintre regiunile ţării, atragerea de investiţii străine directe, crearea de conexiuni rapide şi de noi locuri de muncă.

Reprezentanţii celor trei asociaţii i-au înmânat Preşedintelui României un memoriu cu privire la autostrăzile Moldovei, document care cuprinde parcursul acţiunilor societăţii civile, corespondenţa cu autorităţile responsabile, dar şi aspecte de ordin istoric, tehnic, economic, geostrategic şi social.

Comentarii

loading...