10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăIohannis, scut pentru DNA, atac la Coaliție

Iohannis, scut pentru DNA, atac la Coaliție

“În cei 16 ani care s-au scurs de la apariţia PNA, am fost cu toţii martori la o capacitate crescută a combaterii corupţiei. Nu doar instituţiile s-au schimbat. Societatea românească s-a maturizat ca urmare a consolidării democraţiei. Susţinerea fără precedent ne arată că cetăţenii îşi doresc o Românie demnă şi o societate în care cei care se plasează sau încearcă să se plaseze deasupra legii răspund pentru faptele lor indiferent de functie, poziţie sau avere.

Încrederea în justiţie e dată de cei care însufleţesc sistemul judiciar. Magistraţii sunt repere de comportament, integritatea şi profesionalismul lor trebuie să rămână standarde de referinţă pentru societatea românească. Din acest motiv abaterile individuale trebuie prevenite şi corectate cu promptitudine şi fermitate de către institituţiile cu atribuţii în domeniu.

Incertitudinea generată de modificări legislative adoptate de Parlament anul trecut dăunează grav.

În tot acest context, justiţia a dat dovadă de profesionalism şi unitate.

Am deplină încredere că instituţiile statului cu atribuţii în domeniu şi asociaţiile magistraţilor vor continua să se manifesteze când independenţa justiţiei e în pericol.

Procesul de transformare democratică e de durată. Cred că România are nevoie de politici publice care să pună accent pe prevenirea faptelor de corupţie şi educarea tinerilor.

Prin activitatea sa, DNA a arătat că principiile statului de drept nu sunt simple deziderate, ci realităţi pe care le trăim cu toţii. O societate care se clădeşte pe un asemenea fundament are mai multe şanse.

Veţi avea în mine un partener şi un susţinător al acestor principii. Vă doresc în continuare mult succes.”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat, miercuri, DNA pentru activitatea sa, arătând că această instituţie funcţionează eficient şi este în prima linie a luptei anticorupţie, contrar unei “evaluări tendenţioase” prezentate opiniei publice “de cineva”.

“Cifrele nu mint! Cifrele sunt reci, obiective. În 2017, au fost soluționate peste 3800 de dosare, cu 16,5 % mai mult decât în 2016 și au fost trimiși în judecată aproape 1000 de inculpați. Toate acestea demonstrează încă o dată că DNA este o instituție care lucrează eficient și care se află în prima linie a luptei anticorupție, contrar unei evaluări subiective, tendențioase și partizane prezentată de cineva săptămâna trecută. Eficiența DNA este departe de a fi contestată. DNA asigură mecanismele necesare pentru a vindeca România de corupție. Din păcate, asistăm la manifestări virulente ale disperării și încercarea clară de subordonare încercată de politi. Inadmisibil! Niște inculpați și niște condamnați penali, după ce au fost prinși, s-au unit pentru a-i discredita pe aceia care i-au cercetat. Minciuna umblă cât umblă, până i se înfundă. Toate aceste concentrări în plan mediatic nu au șanse de reușită. Ei trăiesc cu iluzia că puterea se exercită prin abuz. Justiția este acum independentă și eficientă, iar spiritul civic al societății românești se manifestă cu mult curaj. În lupta dintre nou și vechi, dintre cei care trăiesc din corupție și combat corupția, va câștiga România modernă, europeană”, a spus Klaus Iohannis la bilanțul DNA.

 

Cele mai citite

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă