16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăKlaus Iohannis vrea la Palatul Victoria. La ce ședințe de guvern îl...

Klaus Iohannis vrea la Palatul Victoria. La ce ședințe de guvern îl va primi Viorica Dăncilă

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat ieri că va merge la şedinţele de Guvern, la o zi după ce i-a solicitat premierului să îi transmită ordinea de zi a şedinţelor Executivului.  Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că o ordonanţă privind amnistia şi graţierea ar reprezenta „o eroare foarte gravă pentru România“. „Am solicitat agenda, cred că trebuie să vedem lucrurile un pic în perspectivă, ne pregătim pentru preşedinţie şi chiar dacă suntem pregătiţi, lucrurile nu pot fi absolut deloc simple. Pe de altă parte, am constatat din partea doamnei premier o dorinţă de colaborare, ca să zic aşa; în repetate rânduri m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora: voi merge la şedinţele de Guvern“, a afirmat Iohannis. Anterior, președintele îi trimisese o scrisoare prim-ministrului Vasilica-Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului.

Potrivit Constituției, preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii. Președintele României prezidează ședințele Guvernului la care participă.

 

Răspunsul premierului

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis președintelui Klaus Iohannis o scrisoare prin care arată că este de acord ca acesta să participe la ședințele de Guvern, atunci când se vor discuta „probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice“.

Premierul menționează că Guvernul României transmite, de fiecare dată, pe site-ul propriu, agenda ședințelor. „În cazul în care pe agenda ședinței Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la «probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice», în conformitate cu textul constituțional invocat, vă vom semnala acest lucru și vă asigur de toată deschiderea în situația în care veți decide să participați la ședința de Guvern“, afirmă premierul.

Dăncilă îi transmite lui Iohannis un refuz voalat, afirmând că, în celelalte situații, va decide ea personal, dacă este cazul ca șeful statului să participe. „De asemenea, în cazurile subsumate de textul constituțional sintagmei «alte situații», caz în care este la latitudinea prim-ministrului invitarea Președintelui României, vă voi adresa, cu celeritate, invitația de a participa la ședința de Guvern, dacă voi considera necesară participarea dumneavoastră“, afirmă premierul.

„În încheiere, vă asigur, domnule președinte, de cunoașterea, de către Guvernul României, a obligației de loialitate constituțională care impune, deopotrivă Guvernului și Președintelui României, precum și oricărei autorități publice, respectarea competențelor constituționale, fără asumarea unor prerogative care exce-
dează cadrului constituțional și legal“, arată Viorica Dăncilă.

 

Primul subiect propus de președinte

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului Viorica Dăncilă, prin intermediul unei alte scrisori, să includă pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe de Guvern subiectul protejării drepturilor şi intereselor cetăţenilor români aflaţi în Marea Britanie. Dacă Guvernul va decide să discute soarta românilor din Marea Britanie, aceasta va fi una dintre situațiile în care va participa și președintele, fiind o chestiune de politică externă.

„Doamnă Prim-ministru, După cum cunoaşteţi, principalul obiectiv al României în cadrul negocierilor privind procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană este protejarea drepturilor şi intereselor celor peste 400.000 de români aflaţi în această ţară. În urma negocierilor desfăşurate între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, s-a agreat un Acord de retragere în cadrul Consiliului European din 25 noiembrie a.c. Acest acord, în măsura în care va fi ratificat de către Parlamentul britanic şi va fi aprobat de către Consiliul UE şi Parlamentul European, va asigura o protecţie înaltă a drepturilor cetăţenilor europeni, inclusiv români, aflaţi în Marea Britanie. Cu toate acestea, ultimele evoluţii din Marea Britanie, inclusiv amânarea votului (meaningful vote) din Parlament cu privire la Acordul de retragere, sporesc semnificativ incertitudinile cu privire la ratificarea acestuia de către Parlamentul Marii Britanii“, se arată în scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis.

El adaugă că, în aceste condiţii, autorităţile române trebuie să fie pregătite pentru a putea obţine cele mai bune condiţii posibile pentru cetăţenii români din Marea Britanie în orice scenariu. 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă