11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăIonuț Mișa, reciclat în fruntea ANAF. Cum îl ataca Teodorovici după ”Revoluția...

Ionuț Mișa, reciclat în fruntea ANAF. Cum îl ataca Teodorovici după ”Revoluția fiscală”

Înainte de decizia premierului, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunțase că l-a propus pe Ionuț Mișa pentru funcţia de şef la ANAF. „Pot să vă confirm doar faptul că este o propunere făcută către doamna prim-ministru de numire a domnului Ionuţ Mişa şef la ANAF”.

El a susţinut că evaluările din ANAF trebuie să aibă loc permanent, deoarece această instituţie este responsabilă cam de „tot ce înseamnă economie şi nu numai”. De asemenea, întrebat dacă schimbarea şefului ANAF vine ca urmare a problemelor cu privire la colectările de taxe în primele două luni ale anului, ministrul a spus că va discuta întreaga situaţie după ce decizia de numire a lui Mişa la conducerea ANAF va fi publicată în Monitorul Oficial.

Ionuţ Mişa a fost ministru al Finanţelor în Cabinetul Tudose, fiind cel care a lansat ideea „Revoluției fiscale”. Pe 8 noiembrie 2017, Guvernul Mihai Tudose a aprobat ordonanța de modificare a Codului Fiscal, pe baza proiectului elaborat de Ministerul de Finanțe. După ședința de Guvern, Ionuț Mișa a ținut o conferință de presă în care a prezentat un calcul în privința salariilor: dacă angajatorul adaugă la brut și cheltuielile pentru angajat, salariul net crește cu doi lei. În realitate, ordonanța a avut ca efect atenuarea creșterilor salariale pentru bugetari, promise prin legea salarizării, de la 25% la o medie de 4%, potrivit calculelor făcute de sindicate. În sectorul privat, ”Revoluția fiscală” a produs scăderi de salarii pentru acei angajați cărora patronii nu le-au mărit salariile brute. Potrivit datelor oferite de patronate și de sindicate, două milioane de angajați se află în această situație.

 

Mișa ursulețul

În acea perioadă, Teodorovici era președintele Comisiei de buget din Senat, fiind unul dintre cei mai duri critici ai lui Mișa, cerând remanierea acestuia din postul de ministru al Finanțelor. „Cine este Mişa? Mişa ursuleţul? Era un personaj de desene animate”, a comentat Teodorovici, criticând trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. După ce i s-a atras atenția că e vorba despre ministrul de Finanțe, politicianul PSD a precizat: „E mult prea mult acest titlu pentru o persoană care nu înțelege care este interesul național. Mă gândeam că-l chemați la emisiune să-i explice publicului larg.”

După ce i s-a spus că acesta nu răspunde la telefon, Eugen Teodorovici a precizat că ”e o oră foarte devreme în zi ca să se poată trezi”. „Nu am nimic cu nimeni decât dacă afectează economia României. Mişa nu ştie să explice aceste modifcări. M-am obosit să îi cer demisia. Cine îşi asumă efectele produse de Mişa în economie? El nu a participat nici măcar la rectificarea bugetară”, a mai spus Teodorovici, la Antena 3.

 

 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024

O brigadă de patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, va oficia la Campionatul European de fotbal din Germania, conform anunțului făcut astăzi...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...
Ultima oră
Pe aceeași temă