19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăKelemen Hunor, despre ieșirea României din UE

Kelemen Hunor, despre ieșirea României din UE

“România are o singură soluţie, să meargă mai departe cu Uniunea Europeană. Fără Uniunea Europeană, România ar fi un stat eşuat în 2018 şi ar deveni un stat eşuat dacă ar ieşi din Uniunea Europeană. Orice discuţie despre acest subiect eu cred că este o discuţie extrem de periculoasă”, a declarat Kelemen Hunor la conferinţa “Drumul către Sibiu – Un pas mai aproape”, organizată la Bucureşti de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

În opinia preşedintelui UDMR, Uniunea Europeană are nevoie de “o reformă”.

“Lipsa de încredere este cea mai mare provocare în fiecare stat din Uniunea Europeană. Ce am greşit? (…) Uniunea Europeană e extrem de puternică din punct de vedere economic, dar extrem de slabă politic şi militar. Deci, cei trei stâlpi trebuie să meargă cumva împreună – economia, puterea politică şi, bineînţeles, puterea militară. De aceea e nevoie de o reformă, e nevoie de o resetare (…) în Uniunea Europeană”, a spus Kelemen Hunor.

El a precizat că România “a rămas un stat cu o democraţie originală”, în care “separarea puterilor în stat nu s-a întâmplat nici până în 2018”.

“Există în Parlament un proiect de lege care spune că direcţiile judeţene de finanţe trebuie să aibă personalitate juridică, şi nu direcţiile regionale trebuie să aibă personalitate juridică, fiindcă oamenii de afaceri, oamenii care lucrează cu aceste direcţii financiare trebuie să aibă un acces foarte rapid şi (…) lipsit de multă birocraţie în relaţia cu aceste instituţii. Noi, în Parlament, aşteptăm poziţia ministrului, poziţia Guvernului de săptămâni întregi şi până când Guvernul nu spune ce doreşte, cum doreşte, Parlamentul nu dezbate acest proiect de lege. Parcă Parlamentul este anexa Guvernului şi nu Parlamentul este cel care controlează Guvernul. Deci, separarea puterilor în stat este în continuare o chestiune care trebuie discutată”, a arătat Kelemen Hunor.

Totodată, preşedintele UDMR a susţinut că “nu se respectă legile votate în Parlament”, dând exemplu cazul UMF de la Târgu-Mureş.

“Dacă poţi în şapte ani de zile să nu respecţi legea şi să nu ţi se întâmple nimic într-un singur domeniu, atunci de ce am crede că în celelalte domenii nu se poate face la fel? Sau un alt exemplu. Există o lege votată în Parlament privind retrocedările în natură a proprietăţilor confiscate, furate de dictatura comunistă. Nu se respectă legea de ani de zile (…) Vorbim despre instituţii aparent democratice, instituţii formale, dar fondul lipseşte”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă