19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăKiev: Secretarul de stat, Dan Neculăescu, poartă discuții cu oficialii ucraineni

Kiev: Secretarul de stat, Dan Neculăescu, poartă discuții cu oficialii ucraineni

Neculăescu a evidenţiat importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică şi a reliefat rolul jucat de solidaritatea aliată în gestionarea ameninţărilor şi provocărilor, inclusiv la nivel regional. El a reamintit, totodată, atenţia specială acordată de ţara noastră consolidării în continuare a prezenţei NATO pe flancul estic, precum şi cooperării dintre Alianţă şi partenerii săi estici, arată sursa citată.

În contextul vizitei în Ucraina, secretarul de stat a avut o rundă de consultări cu ministrul ucrainean adjunct al Afacerilor Externe, Vasyl Bodnar, cu care a discutat principalele problematici de pe agenda relaţiilor bilaterale, cu accent pe necesitatea soluţionării durabile a aspectelor legate de dreptul la învăţământ în limba maternă pentru persoanele aparţinând minorităţii române din Ucraina.

Potrivit MAE, Neculăescu a reiterat preocuparea constantă a autorităţilor române în ceea ce priveşte protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina. În context, el a transmis omologului ucrainean necesitatea de a identifica soluţii, care să răspundă interesului legitim al minorităţii române din Ucraina de a beneficia de exerciţiul dreptului la educaţie în limba maternă, precizează sursa citată.

În cadrul discuţiilor a fost confirmat interesul pentru dezvoltarea cooperării economice, inclusiv pe dimensiunea transfrontalieră, în beneficiul celor două ţări.

Secretarul de stat a reamintit susţinerea constantă acordată de România parcursului european al Ucrainei şi a încurajat continuarea procesului cuprinzător de reforme necesar în vederea atingerii acestui obiectiv. El a reiterat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional, indică MAE.

Vineri, secretarul de stat Dan Neculăescu va avea, în calitate de copreşedinte al Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene pe tema protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, o întrevedere informală cu omologul ucrainean, Svitlana Fomeko, prim-adjunct al ministrului Culturii, mai arată MAE, citează AGERPRES.

Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă