7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăPoliticăCotroceni, Klaus Iohannis și Tudorel Toader pentru prima dată alături după scandalul...

Cotroceni, Klaus Iohannis și Tudorel Toader pentru prima dată alături după scandalul DNA

“Profesia dumneavoastră presupune construirea de caractere morale pentru societatea în care trăim. Prin importanţa funcţiei sunteţi şi trebuie să rămâneţi modele de comportament, arătând că valorile în care credeţi şi în slujba cărora aţi ales să vă desfăşuraţi activitatea reprezintă, de fapt, un mod de viaţă.Conduita, integritatea şi profesionalismul de care veţi da dovadă constituie sursa credibilităţii şi legitimităţii serviciului public al justiţiei. Ca Preşedinte al României, ţin să vă spun că v-aţi ales o meserie care, poate mai mult ca oricare alta, este strâns legată de parcursul democratic al statului”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis absolvenţilor Institutului Naţional al Magistraturii.

Şeful statului a acuzat şi persoane cu probleme penale care atacă justiţia.

“Învestirea dumneavoastră în funcţie survine într-un moment în care actul de justiţie este pus la îndoială public tocmai de acele persoane care sunt chemate să răspundă în faţa legii. Această tentativă nu trebuie să vă influenţeze şi nu trebuie să vă abată de la principiile constituţionale ale legalităţii, imparţialităţii şi egalităţii, principii care vă guvernează activitatea. Sunteţi în prima linie a apărării principiilor fundamentale pe care se consolidează orice stat de drept autentic. (…) În aceste eforturi nu sunteţi singuri. Aşa cum am transmis şi colegilor din promoţiile anterioare, reafirm deplina mea susţinere pentru îndeplinirea misiunii dumneavoastră.Alături de noi sunt românii, care şi-au arătat susţinerea pentru o justiţie independentă şi dreaptă, pentru o societate în care corupţia este combătută şi în care nimeni nu este mai presus de lege, iar drepturile şi libertăţile fundamentale sunt garantate şi protejate”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu ministrul Justiţiei Tudorel Toader, cu prilejul ceremoniei primirii magistraţilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii, aceasta fiind prima întâlnire dintre cei doi, după scandalul DNA. La eveniment a participat şi procurorul general. 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat, luni, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că va fi prezent marţi, la ceremonia primirii magistraţilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii (INM), organizată la Palatul Cotroceni.

Săptămâna trecută, şeful statului a afirmat că va avea o discuţie cu ministrul Justiţiei.

„Cu domnul ministru al Justiţiei voi avea în zilele următoare o discuţie. Dacă va fi nevoie voi avea o discuţie şi cu doamna Kovesi. Şi dacă tot va mai fi nevoie este posibil să avem o discuţie şi în trei”, a spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu i s-a părut că se fac presiuni politice asupra ministrului Justiţiei, Todorel Toader, în ceea ce priveşte analiza activităţii DNA, afirmând că Tudorel Toader este “un profesionist reunit” şi va avea o poziţie “fundamentată juridic”, citează Mediafax.

„(…) Nu mi s-a părut că se fac presiuni asupra ministrului Justiţiei. (…) Este un profesionist renumit şi cu siguranţă poziţia cu care va ieşi, atunci când va ieşi, va fi una fundamentată juridic”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, solicitat să precizeze dacă este de părere că analiza activităţii DNA va fi făcută fără presiuni politice.

Ca urmare a semnării decretelor de numire în funcţia de judecător sau procuror a candidaţilor care au promovat examenul de capacitate organizat în perioada 30 iunie – 13 noiembrie 2107, şeful statului va primi la Palatul Cotroceni tânăra generaţie de magistraţi, la ora 15:00. La eveniment va participa şi procurorul general Augustin Lazăr.

Totodată, la festivitate, Consiliul Superior al Magistraturii va fi reprezentat de doamna judecător Simona Camelia Marcu, în calitate de preşedinte.

Vor participa la festivitate, de asemenea, doamna judecător Andrea Annamaria Chiş, domnul judecător Mihai Bogdan Mateescu, doamna procuror Tatiana Toader, domnul procuror Nicolae Solomon şi domnul Victor Alistar, în calitate de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Cele mai citite

GALERIE FOTO. Jutta se teme că Mike Tyson îi va face iubitul KO

Jutta Leerdam, „cea mai sexy patinatoare de viteză din lume”, se teme că iubitul Jake Paul va fi făcut knock-out de către legendarul pugilist...

Momente de panică pentru Alexandra Stan. Artista a rămas fără haine, în Finlanda

Cu toții ne-am confruntat cu aventuri neașteptate în călătorii, iar recent, Alexandra Stan a avut parte de o experiență de neuitat în Finlanda, care...

Nou termen de finalizare pentru Sagrada Familia din Barcelona. Va fi gata la mai bine de 140 de ani de la începerea construcției

Vestita Sagrada Familia din Barcelona (Spania) are un nou termen de finalizare: anul 2026, la mai bine de 140 de ani de la începerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă