4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăKlaus Iohannis, criticat în termeni duri în presa din Israel

Klaus Iohannis, criticat în termeni duri în presa din Israel

Preşedintele Klaus Iohannis este criticat în termeni dur într-un editorial din The Jerusalem Post, din cauza opiziţiei sale faţă de mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Autorul editorialului este însă un român cu cetăţenie germană – Radu Golban, doctor în economie, devenit cunoscut opiniei publice din România după ce a susţinut că a descoperit o datorie istorică a Germaniei faţă de România.

În editorialul din presa din Israel, Radu Golban reia acuzaţiile cu privire la faptul că Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), formaţiune condusă de Iohannis înainte ca acesta să se înscrie în PNL, a devenit continuatorul legal al Grupului Etnic German, organizaţie nazistă dizolvată în 1944.

Îngrijorările cu privire la consecinţele legale şi politice la nivel naţional şi internaţional ale deciziei României de a recunoaşte un grup etnic precum FDGR ca succesor al Grupului Etnic German sunt foarte discutabile. În timp ce Parchetul a atacat în apel această decizie, argumentând că reprezintă o încălcare a Armistiţiului semnat în 1944, preşedintele României trebuie să fie foarte mândru de această mutare istorică”, scrie, ironic, Golban.

“Este chiar şocant că aceeaşi persoană, Iohannis, care a ignorat legile internaţionale, exprimă acum rezerve faţă de mutarea ambasadei la Ierusalim, citând principii ONU de care nu i-a păsat niciodată cu adevărat. Ipocrizia lui a atins un nou nivel, în detrimentul Israelului, României şi a prieteniei solide dintre cele două ţări. Trrebuie avut în vedere şi faptul că preşedintele care a ţinut vacant timp de doi ani postul de ambasador în Israel este puţin probabil să fie interesat de un parteneriat solid cu Ierusalimul”, mai scrie Golban.

“Dincolo de tensiunile politice dintre Guvernul României şi Administraţia Prezidenţială, România are şansa de a sfida într-o manieră responsabilă politica UE faţă de Israel prin mutarea ambasadei la Ierusalim. Israel, o ţară cu o conştientizare profundă a istoriei, nu are nevoie de lecţii în domeniul principiilor internaţionale de la cei care refuză să-i fie prieteni adevăraţi. Un politician care a făcut eforturi directe sau indirecte pentru rescrierea istoriei naziste într-o manieră toxică, discriminatoriu şi ilegală ar trebui să aibă măcar decenţa de a păstra ţăcerea în chestiuni care ţin de cauza Israelului.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă