4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăKlaus Iohannis vorbește despre Decembrie 1989. Mesajul șefului statului

Klaus Iohannis vorbește despre Decembrie 1989. Mesajul șefului statului

“Tragediile istoriei nu trebuie uitate, pentru a nu se mai repeta vreodată. Sprijinul acordat supravieţuitorilor Holocaustului dă consistenţă unei astfel de atitudini. Rămân profund angajat în păstrarea şi onorarea memoriei suferinţelor persoanelor persecutate din motive etnice în România mijlocului secolului trecut. Vă încredinţez că în acest al doilea mandat de preşedinte al României voi îndemna la cunoaşterea şi asumarea istoriei de către întreaga societate românească, voi sprijini măsurile de educare a noilor generaţii în spiritul toleranţei şi voi condamna orice manifestare de rasism, xenofobie sau antisemitism”, a subliniat şeful statului, informează Agerpres.

Iohannis a amintit că duminică a promulgat legea prin care se majorează indemnizaţiile supravieţuitorilor Holocaustului.

“Acest proiect, iniţiat de reprezentantul minorităţii evreieşti, aici prezent, în Parlamentul României, a fost sprijinit de toate partidele. Este o măsură oportună, care se adaugă cadrului legislativ de condamnare a antisemitismului şi recentei legi de instituire a Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România”, a afirmat preşedintele. El a adăugat că aceasta este şi o “dovadă a consensului politic ce poate fi realizat pe tema înţelegerii şi asumării trecutului”.

“Martori la aprinderea primei lumini de Hanuka, vă invit să cultivăm aceste valori, care dau trăinicie bunei noastre convieţuiri şi pe care ne aşezăm viitorul”, a arătat el.

Ceremonia a fost deschisă de preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer a amintit că Hanuka se numeşte şi săptămâna luminilor.

De altfel, Klaus Iohannis a spus că luminile menorei sunt pentru el şi “lumina dialogului între culturi etnii şi generaţii”.

La ceremonia religioasă a participat şi rabinul Menachem Hacohen, care a primit, recent cetăţenia română de onoare. Actul ce atestă acest lucru a fost citit de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Menachem Hacohen a vorbit de relaţia sa cu România “Am venit să îndepărtez întunericul, am cunoscut poporul român. Nu pot să spun că toţi evreii sunt perfecţi şi nu pot să spun că toţi românii sunt perfecţi. Cu toate astea vreau să vă spun că poporul român este un popor extraordinar”, a afirmat rabinul.

Totodată, el a afirmat că România i-a oferit mult mai multe lui decât a oferit el României.

“Nu eu am intrat în România, România a intrat în mine”, a punctat rabinul.

Hanuka marchează rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de fraţii Macabei asupra monarhiei seleucide, care încerca să distrugă religia iudaică şi să elenizeze popoarele de sub dominaţia sa.

În fiecare din cele opt seri de Hanuka, se aprinde o lumânare într-un sfeşnic – sau lampă specială, numită hanuchia. Aceasta se aprinde odată cu lăsarea nopţii şi se aşază undeva la vedere – la geam sau în pragul uşii.

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă